laptop

LEPOTA NE MORA DA BUDE SKUPA

Laptop računari su odavno deo naše svakodnevnice i nisu više namenjeni samo poslovnim ljudima, već i široj populaciji. Zapravo, živimo u vremenu kad starosna granica nije ograničavajući faktor za kupovinu laptopa. Deca, mladi ljudi, sredovečni ljudi i penzioneri ꟷ svi su korisnici ovog praktičnog evolutivnog koraka u razvoju računarskih mašina.
Ovako veliko tržište neminovno dovodi do diverzifikacije proizvoda i sad se svi proizvođači trude da budu jedinstveni u pogledu dizajna i odnosa cene i kvaliteta koje pružaju. Ipak jedno je želeti, a drugo je uspeti… Viša klasa se već odavno odlikuje kvalitativno boljim rešenjima uz upotrebu ekskluzivnijih materijala od obične plastike i vrhunskih komponenti koje zapravo i definišu upotrebnu vrednost jednog modernog laptopa. Za razliku od više klase, nižim segmentom je uglavnom vladala želja da se postigne maksimalna funkcionalnost uz pokušaj da se bude “klasično dopadljiv”. Kako se mi na ovom portalu manje bavimo vrhunskim gedžetima koji se papreno naplaćuju, okrećemo se pronalaženju jeftinog, a u isto vreme i atraktivnog laptopa koji svoju cenu opravdava i komponentama koje se u njega ugrađuju.
Predstavićemo vam laptop koji pleni svojim dizajnom i opravdava uloženo svojim performansama:

HP Pavilion 15-p261nm – M3J30EAnote

Cena na tržištu: oko 330 €

U nekoliko reči:

Laptop krasi zanimljiv dizajn dobijen kombinacijom bele i srebrne boje, koji je u lepom kontrastu s crnim ekranom. Kao što se i očekuje od ovog renomiranog brenda, izrada je na zavidnom nivou i sve nekako izgleda skuplje nego što zaista jeste. Čak i stereo zvučnike potpisuje Beats, mada nema sumnje da se ne radi o njihovom najboljem rešenju. Srce računara je Intelov procesor Pentium® Quad Core Processor N3540 osnovnog radnog takta od 2.16Ghz (do 2.66 Ghz u turbo-režimu). Procesor ima četiri jezgra i iako ne spada u najbrža rešenja, sasvim je dovoljan da bez trzavica obavi sve kancelarijske i multimedijalne poslove. Model je opremljen i sa 4 GB RAM memorije, koja radi na solidnih 1600 Mhz i sa čak 1 TB velikim hard diskom. Za grafiku je zaduženo integrisano Intelovo rešenje novije generacije ꟷ HD Bay Trail. Ipak, radi se o sasvim prosečnom rešenju od koga ne treba očekivati savršeno iskustvo u novijim igricama ili obradi videa, ali sve ostalo će biti korektno procesuirano. Ekran od 15.6 inča ima rezoluciju 1366×768 piksela, što zadovoljava standard za ovu dijagonalu.

Ukratko, sve je uklopljeno s osećajem balansa i namenjeno je prosečnom korisniku laptopa za potrebe posla, interneta i malo zabave. Lepo zaokružena konfiguracija zapakovana je sa stilom, čak pomalo i dizajnerski ambiciozno. Svi oni koji su zagriženi igrači ili koji se bave videom ili renderovanjem modela ionako odavno znaju da se u ovom cenovnom rangu ne mogu naći pogodna rešenja za njihove potrebe.

Dobre strane:

Specifičan dizajn, pristojna izrada, izbalansirana konfiguracija, odličan odnos cene i kvaliteta

Slabije strane:

Integrisana grafika

Osnovne karakteristike:

Ekran: 15.6″ HD LED BrightView Display 1376×768
Procesor: Intel Pentium Quad Core Processor N3540 Brzina: 2.16Ghz (Burst do 2.66 GHz)
Radna memorija: 4 GB 1600 Mhz (Max 8 GB)
Hard disk: 1 TB 5400 rpm
Grafika: Integrisana HD Bay Trail s deljenom sistemskom memorijom
Kamera: Prednja 1.0 Mpix sa mikrofonom
Baterija: 3100 mAh
Operativni sistem: Free DOS

Ažurirano:  Oktobar 2015