OSVETLJENJE – KAKO SMANJITI POTROŠNJU STRUJE NA RACIONALAN NAČIN?

Prvi savet svakako jeste da ugasite svetlo kad napuštate prostoriju, a ukoliko ovo čitate uveče, velike su šanse da je baš sad negde u vašem domu nepotrebno upaljeno svetlo. Ovaj savet bi se čak mogao podvesti pod osnovnu kulturu ekološki edukovane osobe.
  • Koristite onoliko sijalica koliko vam je dovoljno. Jedna sijalica nije veliki potrošač, ali na lusterima, lampama i raznim dekorativnim elementima često ih ima nekoliko, čak i desetine njih.,
  • Štedljive sijalice troše mnogo manje električne energije, i do 70%, a imaju duži vek trajanja (kvalitetnije sijalice mogu trajati i do 15000 sati). Klasičnu sijalicu od 100 W možete zameniti sijalicom od 25 W sa istim intenzitetom svetla.
  •   Klasična sijalica je osetljiva na uslove u kojima radi, pogotovo na temperaturu, pa treba izbegavati zatvorene uređaje koji nemaju mogućnost odvođenja toplote.
  • Obezbedite više manjih izvora svetlosti u prostoriji kako biste mogli da koristite svetlo u onom delu gde vam je to potrebnije u datom trenutku, na primer lampa za čitanje pored fotelje koja će zameniti plafonjeru sa tri sijalice.
  • Koristite led-svetla koja predstavljaju trenutno najštedljiviji vid rasvete. Iako je u pitanju skuplja tehnologija, u poslednje vreme se pojavljuju sve povoljnije ponude za njihovu kupovinu, pa će se naš portal detaljnije pozabaviti ovom temom u narednom periodu.