TOP PET PROIZVOĐAČA PAMETNIH TELEFONA

Vesti iz sveta mobilne telefonije glase da je u prvom kvartalu 2016. godine isporučeno za skoro 4% više pametnih telefona u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je uglavnom posledica popularizacije manje poznatih brendova. Oni prave jeftinije, ali i dalje kvalitetne pametne telefone i tako postaju novi vodeći svetski brendovi.

U prvom kvartalu 2015. godine dva kineska brenda, Xiaomi i Huawei, bili su među pet najprodavanijih. Predstavljali su 11% tržišta. Ove godine, pored pomenuta dva brenda, veliki rast zabeležio je i Oppo. Sad se taj kineski trojac nalazi na listi top pet proizvođača pametnih telefona na svetu. Ispred njih nalaze se još samo Samsung i Apple, kojima udeo na tržištu polako opada. Najveći pad zabeležila je kompanija Apple. Pad kompanije Samsung, je donekle ublažen novim modelima iz linije Galaxy S7. Kao i drugim jefitinijim uređajima kojima su uspeli da se nametnu kao konkurencija.

Mi smo već pisali o „kineskom čudu‟ Xiaomi, koji je za samo četiri godine postao brend broj jedan na kineskom i indijskom tržištu. Našu preporuku za njihov model Mi 4C pročitajte u jednom od prethodnih tekstova. Da su ova mesta na svetskom tržištu opravdana pokazuje i činjenica da je Huawei Ascend P7 dobio jednu od najcenjenijih svetskih nagrada za tehnološke proizvode. European Consumer Smartphone 2014−2015. Cena ovog modela na našem tržištu kreće se od 220 € do 250 €. Kompanija Oppo, pored toga što je zabeležila rast u udelu na svetskom tržištu, postavlja se i na vodeće mesto inovatora u ovom polju. Krajem februara ove godine na Sajmu tehnike u Barseloni predstavili su pametan telefon. On ima bateriju koja može da se napuni za veoma kratko vreme. Tehnologiju su nazvali „SuperVOOC“ i posetioci su mogli da se uvere u to da je potpuno prazna baterija kapaciteta 2.500 mAH napunjena do kraja za manje od 15 minuta.

Ono što je zajedničko ovim kineskim proizvođačima je vrlo jasna i uspešna strategija: proizvod bez kompromisa za duplo manje novca.

Pogledajte još: MOBILNI TELEFONI