XIAOMI KINESKI SUPERSTAR – XIAOMI Mi 4C

Priča o Xiaomi kompaniji je priča o uspehu, sazdana od niza impozantnih činjenica. Navešćemo samo nekoliko činjenica koje govore o neverovatnom usponu ovog proizvođača elektronskih uređaja, u čijem je fokusu tržište mobilnih telefona.

Kompaniju je kao startup osnovao kineski državljanin Lei Jun 2010. godine. U avgustu 2011. godine kompanija je lansirala na kinesko tržište svoj prvi smartfon, a samo tri godine nakon toga Xiaomi je postao brend broj jedan na kineskom tržištu, ostavivši u šoku do tada neprikosnovene igrače Apple i Samsung. Danas Xiaomi zauzima treće mesto na globalnom tržištu i svoje ambicije širi na ostatak sveta s obzirom na to da u dvema najmnogoljudnijim zemljama − Kini i Indiji ima malo toga još da dokazuje. Xiaomi danas zapošljava više od 8.000 radnika i u 2014. godini imao je prihod od oko 12 milijardi dolara. Nije loše za početnika, zar ne?

Šta je recept uspeha? Naizgled vrlo jednostavna strategija, proizvod bez kompromisa za duplo manje novca. Xiaomi proizvodi telefone u svim klasama, od premium klase, gde stvarno ima proizvode za trku s elitom do telefona koji koštaju ispod sto evra. Trudićemo se da pratimo ovog proizvođača jer on dokazano donosi vrhunske performanse po do sada neviđenim cenama. Da ovo nije stvarno tako, ne bi uspeo da proda preko interneta 40.000 telefona u roku od 15 s…

Ovom priolikom fokusiramo se na srednju klasu i model:

XIAOMI Mi 4Cnote

Cena na tržištu: 265 €

U nekoliko reči:

Uređaj je na svetsko tržište plasiran septembra 2015. godine i usled toga predstavlja vrlo svežu ponudu. Telefon je potpuno u skladu sa Xiaomi strategijom − “mnogo performansi za malo novca”. Bazira se na Qualcommm Snapdragon 808 platformi, koja kombinuje četvorojezgarni i dvojezgarni procesor i daje odlične rezultate pri zahtevnim i manje zahtevnim operacijama. Dolazi u dve varijante po pitanju memorije, slabijoj sa 2 GB RAMA i 16 GB interne memorije i jačoj s 3 GB RAMA i 32 GB interne memorije. Zadržaćemo se na prvoj varijanti, koja je i jeftinija. Kombinacija ovakvog procesora i 2 GB memorije garantuje fluidnost u radu i pruža premium osećaj u kombinaciji s odličnim ekranom Full HD rezolucije. Baterija je deklarisana na solidnih 3.080 mAh, što je ohrabrujuće imajući u vidu izuzetno jak hardver ovog telefona. Android 5.1 “presvučen” je hvaljenim MIUI 7.0 skinom, a dizajn samog telefona je na nivou i u skladu s ostalim Xiaomi modelima, što uopšte nije loše. Izrada je takođe na višem nivou od očekivanog, što je još jedna karakteristika koja izdvaja ovog proizvođača iz mase jeftinih brendova s Dalekog istoka. Telefon je relativno kompaktnih dimenzija s ekranom od 5 inča. Još jedan jak adut ovog uređaja je i kamera koja je u stanju da zabeleži zaista dobre fotografije, ponovo na nivou iznad očekivanog za ovaj novac. Može se reći da je ovaj telefon zaista dobra opcija za sve one koji žele mnogo od svog telefona, ali jednostavno smatraju da je dati preko 300 € za telefon ipak previše.

Dobre strane:

Brzina, ekran, procesor, radna memorija, kamera, odnos cena − kvalitet

Slabije strane:

Prosečna jačina zvučnika i prosečni video-snimci

 Osnovne karakteristike:

Ekran: 5,0″  1.920 x 1.080 pixels
Procesor: Quad-core 1.44 GHz Cortex-A53 & dual-core 1.82 GHz Cortex-A57
Radna memorija: 2 GB
Interna memorija: 16 GB
Kamera: 13 MP
Baterija: 3.080 mAh
Softwer: Android OS, 5.1v

 Ažurirano:  Januar 2016.