CIKLUS ITALIJANSKOG FILMA

U periodu predstojećih praznika troškovi su izuzetno veliki, pa relaksacija i odlazak u bioskop retko dolazi u obzir. Zbog toga će vas ova vest obradovati jer postoji način da pogledate dobar film, a da ne potrošite previše novca.

Naime, u okviru filmskog programa Kulturni centar Grad u saradnji s Italijanskim institutom u Beogradu organizovao je ciklus italijanskog filma. Ciklus traje od 20.12. do 17.01.2016. godine i prikazaće se ukupno četiri filma s projekcijama od 19 h. Ulaz je slobodan i iako je tu kafić, niko vas ne uslovljava da naručite neko piće (mada svakako uzmite u obzir da možete imati i taj trošak). U predstojećem periodu očekuju vas sledeći filmovi:

Nedelja, 3. januar: Civico zero (Italia, 2007)

Žanr: dokumentarni film (u boji)

Trajanje: 80 minuta

Režija: Frančesko Maseli

Civico zero je dokumentarni film koji se bavi problemima imigracije i društvene isključenosti u Rimu, gde je i snimljen. Film je zasnovan na knjizi Federika Bonadone i podeljen je u tri epizode koje predstavljaju priče iz života.

Nedelja, 10. januar: Pazolinijev bes (2008)

Žanr: dokumentarni film (crno-beli)

Trajanje: 83 minuta

Režija: Đuzepe Bertoluči

Film je rekonstrukcija projekta koji je u vezi s filmom Bes (La rabbia) Pjer Paola Pazolinija. Đuzepe Bertoluči, veran originalnoj verziji, rekonstruisao je šesnaest minuta filma koji nikad do sada nisu prikazani i spojio ih je s pedeset i tri minuta objavljena 1963.

Nedelja, 17. januar: Šta ću ja ovde (Italija, 2006)

Žanr: komedija/drama (film u boji)

Trajanje: 82 minuta

Režija: Frančesko Amato

Na humoristično-realan način, kako to samo Italijani znaju da rade, prikazane su razne situacije na koje nailazi glavni junak (poput bega, ljubavi i neverovatnih susreta). Sve to će njega, mada i sve nas, naterati da shvatimo kako putovati ne znači samo preći kilometre.

S obzirom na to da se projekcije filmova daju samo nedeljom u 19 h, ovo je još jedan način da upotpunite to veče. Organizatori su za sada, zbog velikog interesovanja (a malih kapaciteta), najavili moguću projekciju filma Civico zero 3. januara u 21 h, pa ne bi bilo loše da se za sve eventualne promene informišete u KC Grad.