ŠTEDITE VODU DOK PRIPREMATE HRANU

Koliko god nešto bilo očigledno i logično u svakodnevnom procesu, ipak postoje stvari koje nekad radimo nesvesno, a one na kraju (obračunskog intervala, recimo) mogu izazvati nepotrebne troškove. Kao što smo već pisali, račun za vodu u Srbiji nije velik ako uzmemo u obzir sve ostale mesečne troškove. Međutim, ako promenite svoje navike kad upotrebljavate vodu u kuhinji, možete dugoročno primetiti razliku kad plaćate račune. Ako primenite ove savete, pored novčane uštede podižete i ekološku svest o racionalnom korišćenju ovog dragocenog prirodnog resursa. Sledi nekoliko primera kako da štedite vodu dok pripremate hranu:

  • Nemojte ostavljati vodu nad sudoperom da teče jer imate samo nešto kratko da završite ili da skoknete do frižidera po ono što ste zaboravili da uzmete. Tad vam otiče voda (i novac) niz slivnik.
  • Postavite pokretni raspršivač na kraj slavine da biste uštedeli vodu, o čemu detaljnije možete pročitati u našoj ranijoj objavi. Ovako možete usmeriti mlaz vode kako vama odgovara, što je veoma korisno ukoliko ispirate krupno posuđe koje jednostavno ne staje pod vašu slavinu.
  • Mislite unapred o pripremi hrane i nemojte koristiti vodu za odmrzavanje pakovanja iz zamrzivača u poslednjem trenutku. Laganim odmrzavanjem namirnice imaju vremana da “izbace” svu vodu i tako budu ukusnije nakon spremanja.
  • Voće i povrće umesto da perete pod direktnim mlazom vode (dok velika količina prolazi neposredno pored same jabuke) operite tako što ćete ga potopiti u činiju s vodom i posebnim sunđerom ukloniti prljavštinu ako je potrebno.
  • Kad kuvate hranu, u posudu sipajte što manje vode, pa tako smanjite i potrošnju struje, jer je manje energije potrebno da bi se do temperature ključanja zagrejala manja količina vode. Za barenje hrane sasvim dovoljna količina vode jeste ona koja će je samo prekriti u šerpi. Ovo je još bolje za ukus kuvane hrane, jer se u manjoj količini vode zadržavaju svi ukusi i nutritivne vrednosti namirnica.
  • Koristite dodatak za kuvanje na pari da biste pripremili povrće iznad testenine ili riže koja se već kuva. Ne samo da ćete iskoristiti dva agregatna stanja iste količine vode nego ćete imati i manje posuđa za pranje.
  • Za kraj, preostalu vodu nakon kuvanja nemojte prosipati, već je ohladite i zalijte cveće. Dodatna informacija: izmrvljena ljuska od jajeta u vodi u kojoj su se jaja kuvala jesu dobro prirodno đubrivo za cveće, pa eto još jednog načina kako da uštedite.

Pogledajte još: VODA