LIČNI PEČAT U IZNAJMLJENOM STANU

Da parafraziramo dobro poznatu izreku, put do svoje kuće (ili stana) posut je raznim iznajmljenim stanovima. Ko se nalazi u ovoj situaciji zna da je personalizacija prostora najveći problem s kojim se susreću podstanari ako pretpostavimo da se iznajmljuje opremljen stan. Čak i ako ste već nekako naišli na vlasnika stana koji vas neće obilaziti non-stop “onako u prolazu” i zagledati po ćoškovima, preuređivanje tuđe nekretnine, zamena nameštaja ili nešto slično nikako nije pametno potrošen novac. Ipak, postoje stvari koje možete uraditi uz malo ulaganja, a što će dati vaš lični pečat u iznajmljenom stanu.

Čak i ako u stanu već postoje slike ili zidna dekoracija, okačite vaše. Bilo da su to slike koje već imate ili ćete izraditi i uramiti lične fotografije, ovako za malo novca vaš prostor postaje prisniji i topliji. Možete kupiti ram za 10 fotografija koji je oko 2.500 dinara ili pojedinačne ramove koji su prosečno između 270 i 300 dinara. Za taj broj fotografija, što zavisi od njihovih dimenzija, trebaće vam oko 250 dinara. U dogovoru s vlasnicima stana, boju zida prilagodite svom ukusu, a s obzirom na to da se zidovi moraju vratiti u prvobitnu boju pri iseljenju, uzmite u obzir i taj trošak. Krečenje u belo i sve nijanse koje se toniraju u poludispreziji (odnosno svetlije boje) je oko 1,7 € po metru kvadratnom, dok je toniranje jarkih i tamnijih nijansi dosta skuplje. Takođe, morate znati da ukoliko iznajmljujete mali stan, zidovi u beloj boji predstavljaju najbolji način da vizuelno proširite prostor, posebno u kombinaciji s prirodnim osvetljenjem.

Kad smo već kod prirodnog osvetljenja, zamenite tamne zavese na svim prozorima i pustite što više dnevnog svetla u prostorije. Lagane i tanke zavese od markizeta su prosečno 1.200 dinara po metru širine (na primer: zavese.org), dok su zavese od poliestera dosta jeftinije i možete ih naći i za 500 dinara. Što se veštačkog osvetljenja tiče, najlakša i najjeftinija promena koju možete napraviti jeste zamena lustera, plafonjera i stonih lampi. Vlasnici često opremaju stanove stvarima koje su oni promenili u svom domu, pa stoga dizajn može biti zastareo. Stone lampe u bojama takođe su lep način da povežete dizajnerski identitet u određenoj prostoriji, a po ceni od 1.000 dinara predstavljaju povoljno ulaganje (primer: emmezeta.rs).

Promena tepiha je takođe jedna od pametnih kupovina, jer potpuno može promeniti izgled prostorije. Do 5.000 dinara imate jako veliki izbor tepiha, naravno manjih (Galerija Podova, Carpetland). Ukoliko vam to ipak nije opcija (pre svega zbog dimenzija), imate prostirke koje su se u poslednje vreme vratile u moderni dizajn enterijera. Na primer, kružne podne prostirke prečnika 1 m su oko 1.000 dinara (orientemporium.net). Ovako prekrijte deo tepiha koji vam se ne dopada ili postavite više prostirki i izbacite tepihe (pod pretpostavkom da je s podom ispod tepiha sve u redu).

Sve vreme govorimo o iznajmljivanju nameštenog stana. Međutim, velike su šanse da taj stan neće imati sve što vam treba od nameštaja i opreme (ili će u dugom slučaju imati višak, za šta obavezno tražite ključ od podruma 🙂 ). Postoji nekoliko komada nameštaja i prateće opreme u ponudi za malo novca koji će biti pametno uložen, jer su velike šanse da ćete uvek naći mesta za njih u nekom novom prostoru. To su, uglavnom, sitniji predmeti poput polica za obuću, noćnog stočića, uskih polica za knjige i dodatne opreme za skladištenje. Police za obuću možete kupiti već od 1.700 dinara pa naviše, što zavisi od dimenzija (na primer: jysk.rs). Krupan nameštaj kao što je krevet, ormar ili kuhinjski elementi nije zahvalan za podstanare zbog eventualne promene stana: puno koštaju i nose rizik “bačenog novca” ako se morate preseljavati. Bolje je ukrasiti ih nekom od nalepnica koje se mogu poručiti online, recimo na nalepnica.rs, a koje se kasnije mogu lako skinuti.

Svi primeri (osim krečenja, naravno) predstavljaju stvari koje lako možete preneti i uklopiti u neki drugi stan, bez obzira na to da li ste opet podstanar ili vlasnik. Takođe, možete ponuditi vlasniku stana da otkupi ono što ne biste prenosili pa bi vam makar tog meseca kirija bila donekle povoljnija. 🙂