ZAČINSKE BILJKE KOJE MOŽETE GAJITI U SVOJOJ KUHINJI

Ukoliko ste pratili naše objave i istraživanja, onda ste verovatno već počeli da kupujete suve i mlevene začine u zdravoj hrani, a ne u marketu. Sveže začine možete naći na pijaci ili u malo većem marketu. Međutim, postoji veliki broj začinskih biljaka koje mogu uspeti ako ih gajite kao kućne biljke i koje možete uzgajati sami. Tako u svakom trenutku imate svež začin, a sve što vam treba je dobro svetlo (prozor, zatvorena terasa) i optimalna temperatura. Sad se nećemo baviti tehnikama i detaljima uzgajanja, ali je dobro naglasiti da začinske biljke nisu previše zahtevne, pa će se snaći i oni kojima je i gajenje kaktusa vrhunac baštovanstva.

Izdvojili smo začinske biljke koje možete gajiti u svojoj kuhinji:

  • Bosiljak je jednogodišnja biljka, što znači da će vam toliko trajati i nakon toga morate kupiti nov. Zahteva puno svetla, pa ga je najbolje držati na prozoru, i relativno malo vlage, pa vam neće uvenuti ako preskočite jedno zalivanje.
  • Nana se obično rasađuje u martu, a zahteva obavezno presađivanje svake godine u osveženu zemlju. Traži dosta vode, pa za razliku od bosiljka, ne bi bilo dobro zaboraviti zalivanje pre odlaska na odmor. Ukoliko uzgajate nanu, verovatno više nećete poželeti da kupite taj čaj u kesicama.
  • Origano se uzgaja u istim uslovima kao i nana, pa zbog uštede prostora možete koristiti istu saksiju. Ipak, može da poraste veoma visoko, pa je dobro da ga redovno sečete. Origano vam u kućnim uslovima može potrajati čak i do dve, tri godine.
  • Ruzmarin se kao već formirana biljka sadi u septembru i oktobru. Spada u višegodišnje biljke i potrajaće vam između dve i tri godine. Prija mu suva okolina, pa je zalivanje ove biljke retka obaveza.
  • Peršun je odavno u prvim redovima svih onih koji imaju prostora i žele da zasade malu baštu. Pored toga, može uspeti i u kući, a seje se u martu. Da bi biljka potrajala što duže, preporučuje se da se prvo za upotrebu odsecaju spoljni listovi, jer će to inicirati rast novih listova iz sredine i tako produžiti život biljke na nekoliko narednih meseci.

Za sve ove začine cene sadnica manjih i već formiranih biljaka kreću se između 100 i 200 dinara po komadu, dok za isti novac možete kupiti pakovanja i do 200 semena. Ipak, s obzirom na to da biste ih vi kupovali za ličnu upotrebu i kućno gajenje, mislimo da je bolje kupiti formiranu biljku, jer ćete tako uštedeti i po nekoliko meseci.

Ukoliko u kuhinji inače ne trošite puno ovih ili nekih drugih začina po izboru, uvek ih možete ubrati, osušiti i izmrviti. Ovako nećete morati da kupujete ni sveže ni suve začine, što predstavlja veliku uštedu i vremena i novca.