KLASIČNE SIJALICE KOJE SU BOLJE OD LED RASVETE

Klasične sijalice su kod nas i dalje u upotrebi, ali su u zemljama Evropske unije zabranjene već tri i po godine iz razloga koje smo već pominjali kad smo pisali o uštedi koju možete ostvariti ako koristite LED sijalice. Glavni razlog zbog kojeg su one energetski neefikasne jeste taj što veći deo energije troše na toplotu, a manji deo na svoju osnovnu ulogu – osvetljenje. Vaš račun za struju trpi na duže staze i dovodi do toga da shvatite da je prelazak na efikasniju rasvetu dobra odluka.

Međutim, na pomolu su velike promene u načinima osvetljenja. Zbog mnogih mana koje korisnici LED rasvete ističu, pre svega zbog hladnog tona koje to svetlo daje, naučnici s američkog MIT Univerziteta žele da predstave klasične sijalice koje su bolje od LED rasvete. Ovo je, naravno, i dalje u fazi ispitivanja i nema nikakve konačne najave o tome da li će se i kad će se ove sijalice naći u prodaji.

S obzirom na to da su ispitivanja pokazala kako svega 5% energije koje klasična sijalica troši „odlazi” na osvetljenje, a ostalih 95% na toplotu i gubi se, oni su pronašli način da izgubljenu energiju „recikliraju”. Posle raznih testiranja zaključili su da ako se vlakno unutar klasične sijalice obloži posebnom kristalnom strukturom, ti kristali sprečavaju gubitak energije i vraćaju je nazad na vlakno, čime se ona ponovo koristi za osvetljenje. Tako bi se dobilo kružno kretanje energije unutar sijalice i predviđa se da bi takva sijalica potrošnju energije na osvetljenje podigla na čak 40%. Ovo je i dalje manje od polovine energije koju bi ta sijalica potrošila, ali ako uzmete u obzir da je ovaj procenat kod, trenutno efikasnije, LED rasvete 14%, dobija se jasna slika o tome kako bi nove klasične sijalice uticale i na vaš novčanik.

Svi naučni noviteti, posebno oni koji su tu da nam nešto olakšaju − i fizički i novčano, dobrodošli su. Ostaje nam da sačekamo, a mi ćemo vam sve nove informacije u vezi s ovim poboljšanim sijalicama preneti.