JEFTINIJI IZBOR ZA STANOVE: UNUTRAŠNJA IZOLACIJA

Iz mnogih razloga nije uvek moguće uraditi spoljašnju izolaciju: živite u višespratnici i vaše komšije nisu baš oduševljene tom idejom (ili jednostavno nemaju novca za takvo ulaganje) ili živite u zgradi koja je zakonski zaštićena i ne smete ništa menjati na njenom spoljašnjem izgledu. Ne brinite, i za vas postoji rešenje – unutrašnja izolacija. Takođe, ovo je dobar izbor za izolaciju objekta koji nije potrebno stalno zagrevati.

Prednost unutrašnje izolacije jeste to što je jeftinija po kvadratu od spoljašnje izolacije. Prvenstveno zato što se koriste tanji materijali, pa su zbog toga i cene srazmerno manje. Primera radi, kamena vuna koja se koristi za spoljašnju izolaciju debljine 10 cm je oko 1.050 dinara, dok se za unutrašnju koristi duplo tanja (5 cm), čija je cena prosečno 550 dinara. Stiropor za spoljašnju izolaciju od 10 cm je 480 dinara, a za unutrašnju izolaciju od 5 cm je 300 dinara. Sama izolacija, tj. rad majstora kreće se između 4 do 6 € po metru kvadratnom. Naravno, za cenu rada treba uzeti u obzir kvadraturu, nije isto da li se radi samo sedam kvadrata ili ceo stan, pa je najbolje tačnu cenu proveriti s majstorima.

Negativna strana unutrašnje izolacije jeste stvaranje toplotnih mostova. Oni se stvaraju na mestima gde se izolovani zid susreće s neizolovanim zidom ili pločom. Na tom mestu je velika temperaturna razlika, pa se stvara kondenzacija, a kasnije i buđ.

Unutrašnja izolacija može da se radi kamenom, staklenom vunom, stiroporom i stirodurom. Međutim, kao što smo već pisali u jednom od prethodnih tekstova, treba voditi računa o materijalima koji se koriste i koliko oni propuštaju paru. Imajte u vidu da vaše ukućane od izolacionog materijala deli samo glet-masa i poludisperzija. Ukoliko to sebi možete priuštiti zbog finansijske situacije, preporučuje se da koristite prirodne materijale.

Pogledajte još: KUĆA