MANJI RAČUN ZA STRUJU KUPOVINOM NOVE VEŠ MAŠINE

Ako se može reći da postoji dobro vreme da se neki kućni aparat pokvari, onda se verovatno nikome to do sada nije dogodilo. Još ako za veš mašinu dodamo loš tajming, pa ona stane u toku rada, možemo očekivati i poplavljeno kupatilo. Kada je onda pravo vreme za kupovinu nove veš mašine?

Prosečan ‘život’ veš mašine je između devet i jedanaest godina, a savet stručnjaka je da se svi kućni aparati stariji od osam godina zamene. Ipak, uzimajući u obzir standard i sve ostale troškove koje možete imati, opšta preporuka je da se zamene veš mašine koje su napravljene do 2005. godine. Prva prednost je u tome što su mašine za pranje veša napravljne posle 2005. godine u većoj energetskoj klasi. U zavisnosti od modela i godine proizvodnje, veš mašine posle 2005. godine troše za 20% do 50% manje struje (a samim tim i vode) od starijih modela. Razlika u potrošnji električne energije između veš mašine energetske klase C i A je tačno 65%, dok mašina za pranje veša energetske klase A+++ troši 30% manje struje od mašine u energetskoj klasi A.

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je servisiranje starih modela veš mašina. Prvenstveno, popravka van garantnog roka, u zavisnosti od kvara, vas može koštati koliko i 70% cene nove mašine, na koju dobijate novi garantni rok (plus pogodnosti odloženog plaćanja u skoro svim radnjama bele tehnike). Zbog sve veće ponude na tržištu, vrlo je verovatno da servisi starije modele veš mašina neće ni popravljati zbog jednostavnog razloga: nedostatka delova.

Vremenom se zamena ispravnog, ali starog uređaja finansijski isplati kroz manji račun za struju. U prilog manjoj potrošnji struje kroz kućne aparate. od ove godine u Evropskoj uniji zakonom se zabranjuje prodaja usisivača preko 900W. Poenta je u tome što je kod usisivača jedno potrošnja struje, a sasvim drugo usisna moć motora koja kod prosečnih modela ne prelazi 250W. O ovome malo koji potrošač zna, pa ćemo se time pozabaviti u narednom tekstu.

Pogledajte još: TEHNIKA