ODRŽAVANJE DSLR FOTO-APARATA

Ukoliko već imate DSLR aparat, bez obzira na to da li ga koristite profesionalno ili iz hobija, smatrajte da je to skoro kao posedovanje automobila: ukoliko ne održavate opremu redovno, vremenom će se pojaviti određeni problemi, a vama neće preostati ništa drugo nego da sednete na put pored crvenog trougla i platite šlep-službu. Nezanemarljiva je šteta koju tehnički problemi mogu napraviti na samoj fotografiji, posebno ako je to nešto što radite profesionalno i treba da naplatite kao krajnji proizvod.

Kako biste izbegli „kvar na autoputu“, za početak se obezbedite jednim od kompleta za čišćenje senzora. Svakako da vam najmanje treba još jedna površina sa koje ćete čistiti prašinu, ali čak i najmanja trunčica može da se pojavi na fotografiji kao mrlja ili da napravi ogrebotine na senzoru ili objektivu, usled čega oni postaju neupotrebljivi.

Sredstva za čišćenje možete naći i u maloprodajama kod nas, a cene se kreću od 20 do 50 €. Cena, naravno, zavisi od proizvođača i sadržaja seta; recimo, dešava se da set ’’6 u 1’’, koji sadrži duvaljku, tečnost za čišćenje, četkicu, mikrofiber krpicu, pirinčane papiriće i specijalne štapiće košta oko 20 €, a pojedinačna vakuum pumpica za čišćenje senzora 40 €. Imajte u vidu da se tečnost, papirići i štapići troše, što znači da ćete morati da dokupite nove zalihe vremenom, pa vam ono što je jeftinije isprva može biti skuplje na duge staze. Preporučujemo da pre prvog čišćenja pogledate na youtube.com neki od tutorijala kako se to pravilno radi da vas greške ne bi skupo koštale, i to ne u prenesenom značenju.

Ukoliko niste toliko vični čišćenju, za cenu između 3000 i 5000 dinara pomoć možete potražiti u foto-radnjama i ovlašćenim servisima.