UŠTEDA VODE – JEFTIN, MALI I EFIKASAN

 Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da smanjimo potrošnju vode jeste korišćenje štednih perlatora. Neobično ime za sasvim običan deo koji svako od nas može samostalno da ugradi i zameni bez dodatnih troškova koje naplaćuju vodoinstalateri. To je u stvari raspršivač koji se montira na izlaznom delu slavine. Njegova uloga jeste da pročišćava vodu, filtrira nečistoće, a ujedno i formira pravilan mlaz vode. Ugradnjom perlatora smanjuje se protok i tople i hladne vode, tako da jednim uređajem štedimo vodu, a i smanjujemo potrošnju elektične enrgije. Koliko je efikasan govore sledeći podaci: maksimalan protok vode na česmi bez perlatora je 20 l u minuti dok standardni perlator smanjuje protok na 10ꟷ13 l u minuti. Instaliranjem štedljivih perlatora možemo smanjiti protok na 6ꟷ8 l u minuti. Ovo nam donosi uštedu u desetinama hiljada litara vode godišnje.

Mešanjem vode i vazduha iz slavine protok vode se smanjuje i više od 50%. Pored toga, perlator ublažava mlaz vode, koji postaje prijatniji za ruke ili telo dok se tuširate. Protokom vode u njemu se stvara pritisak koji usisava vazduh kroz otvore na telu perlatora, vazduh biva pomešan s vodom i takva mešavina ističe iz slavine.

Uređaj praktično ne može da se pokvari jer na njemu ne postoje pokretni delovi. Pošto je voda kod nas tvrda, najčešći problem jeste kamenac, a to se otklanja redovnim održavanjem, tj. čišćenjem. Uglavnom svaka domaćica zna postupak čišćenja kamenca, ali za svaki slučaj ćemo napisati: skinite perlator, rastavite ga, pa potopite u činiju sa sirćetom. Ostavite ga preko noći, a ujutru ga dobro isperite pod mlazom vode, sastavite i vratite na česmu.

Pokretni raspršivač s nastavkom:

Ovaj uređaj najviše možete primeniti u kuhinji. Pored toga što štedi vodu, možemo ga usmeravati kako nama odrovara, što je vrlo zgodno pri pranju zamašćenog posuđa ili zagorele tepsije (korisno za mlade domaćice).