FOTO-STUDIO U KUĆNOJ IZRADI

FOTO-STUDIO – Ako vam bavljenje fotografijom nije zanimanje ili izvor zarade, lako je zaključiti da nećete previše novca ulagati u profesionalnu foto-opremu. Ipak, to ne znači da na dovitljiv način ne možete svojim fotografijama dati profesionalniji ton u kućnom studiju, za koji nećete potrošiti mnogo novca. Ovde se, pre svega, osvrćemo na potrebu za studijskom fotografijom nekog predmeta. Ova vrsta prodaje je specifična upravo zbog toga što kupac kupuje ono što je video na slici. Što je nešto bolje predstavljeno na slici, imate veću šansu da zaradite novac. Zato postoje stvari koje možete napraviti ili prekrojiti sami, a koje vam mogu služiti u te svrhe.

Jedna od njih je foto-kišobran, koji je u suštini veoma lako napraviti. Potrebno je unutrašnju stranu kišobrana isprskati metalik-srebrnim (za hladan ton) ili metalik-zlatnim sprejem (za topliji ton). Cene sprejeva se kreću do 900 dinara u zavisnosti od količine koju kupujete ili od proizvođača. Zbog materijala od kojeg se pravi kišobran biće potrebno možda više od jednog sloja spreja. Za upotrebu reflektujućih kišobrana potrebno je da izvor svetla uperite ka njemu da bi on odbio to svetlo ka predmetu koji se fotografiše.

Ono što je vama bitnije je foto-studio, gde se nećete brinuti o pozadini i senkama. Ova uradi sam opcija je bolja za predmete malih i srednjih dimenzija. Neće zahtevati upotrebu dodatne opreme poput stativa za foto-aparat i stativa za rasvetu. Ako ipak koristite stativ za foto-aparat, naš savet je da ni po koju cenu ne pokušavate sami da ga napravite. Kao ni da koristite druge predmete da drže aparat, jer šteta može biti dosta veća od uštede. Amaterske stative koji će „odraditi posao‟ možete dosta jefitinije naći u prodavnicama kineske robe nego u radnjama fotografske opreme.

Što se pomenutog mini foto-studija tiče, iznenađujuće je da vam je potrebna samo jedna kartonska kutija, tri bele papirne maramice i jedno parče hamer-papira. Za osvetljenje možete koristiti obične radne stone lampe i malo jaču sijalicu hladnog tona. Detaljno uputstvo za izradu i kako to uopšte funkcioniše možete pogledati u videu

Pogledajte još: FOTOAPARATI