14 VRSTA VOĆA I POVRĆA KOJE POGREŠNO ČUVAMO

Koliko vam se puta desilo da s pijace donesete sveže voće ili povrće koje kroz nekoliko dana, a ponekad i posle nekoliko sati počne da propada, da se suši ili da buđa? U najvećem broju slučajeva za to je kriv pogrešan način čuvanja tih namirnica. Postoje neka pravila kojih se možemo pridržavati i tako produžiti rok namirnicama, pa smo zato spremili listu nekih vrsta voća i povrća koje pogrešno čuvamo:

 1. Crni luk se ne sme držati u frižideru jer niske temperature i vlažnost utiču na to da on omekša. Možete ga držati zajedno s belim lukom na sobnoj temperaturi, s tim što je preporuka da se ne izlaže svetlu jer se tako sprečava da luk postane gorak.
 2. Krompir treba držati na tamnom mestu, ali ne u frižideru. Hladan i suv vazduh iz frižidera može skrob pretvoriti u šećer, što utiče na teksturu i ukus krompira. Najbolje je krompir držati u papirnoj kesi na hladnom mestu (poput špajza, recimo). Držite krompir dalje od crnog luka ili voća poput jabuka jer ispuštaju etilen-gas, koji utiče na to da krompir počne da klija.
 3. Špargle ostaju sveže do četiri dana kad im odrežete oko 1 cm kraja i taj kraj okrenete nadole i stavite u malu količinu vode, pa zatim u frižider (poput buketa). Te krajeve treba ponovo odrezati pre upotrebe.
 4. Što se šargarepe tiče, najbitnije je odmah odseći stabljiku, odnosno zeleniš, jer ona crpi vodu i tako se šargarepa brzo suši. Šargarepe bez stabljike možete držati u frižideru u otvorenoj kesi i trajaće vam do dve nedelje. Isečeni štapići šargarepe mogu da potraju tako što će se držati u plitkom sudu pokriveni vodom (a vodu povremeno menjajte).
 5. Prokelj najduže traje dok je na grani, ali se kod nas na pijacama uglavnom može naći pojedinačno. Takav prokelj (neopran i neočišćen) najbolje je čuvati u otvorenoj kesi u frižideru. Imajte na umu da što duže stoji ukus mu je jači.
 6. Krastavci, nasuprot onome što većina misli, po novim istraživanjima, ne podnose hladnoću. Treba ih čuvati na toplijem mestu, a rashladiti pre jela. Ukoliko morate da ih držite u frižideru, neka to ne bude duže od tri dana. Krastavci su takođe osetljivi na etilen-gas, pa ih treba držati dalje od banana i jabuka.
 7. Celer držite u frižideru čvrsto uvijen u aluminijumsku foliju (nikako u plastičnu kesu). Narezan celer možete čuvati kao i šargarepu, u posudi s malo vode.
 8. Debata oko čuvanja paradajza se i dalje nastavlja. Trenutno se misli da je najbolje, ukoliko je moguće, ne čuvati ga u frižideru.
 9. Što se banana tiče, najbitnije je razdvojiti ih odmah jednu od druge. Oko svake stabljike zavijte parče providne folije jer time sprečavate ispuštanje etilen-gasa, koji utiče na njihovo brže propadanje. Hladnoća takođe sprečava propadanje banana, pa je preporučljivo držati ih u frižideru.
 10. Jabuke spadaju u grupu voća koje što pre treba staviti u frižider i najbolje je staviti parče papirnog ubrusa preko njih. Jabuke ispuštaju dosta etilen-gasa, koji je glavni uzročnik propadanja drugog voća i povrća, pa je zato najbolje držati ih u posebnoj fioci. Takođe, istina je ono što kažu da jedna trula jabuka može da pokvari sve ostale, tako da ako primetite da je neka omekšala na jednom mestu, odvojite je od ostalih.
 11. Limun može potrajati i na sobnoj temperaturi, ali će do četiri puta duže potrajati ukoliko ga držite u plastičnoj kesi u frižideru.
 12. Grožđe i trešnje je takođe najbolje držati u frižideru, s tim što se za grožđe preporučuje papirna kesa, a za trešnje plastična. Neka istraživanja su pokazala da trešnje u jednom satu na sobnoj temperaturi izgube na kvalitetu više nego celog dana u frižideru.
 13. Kivi nastavlja da zri nakon branja, pa onaj koji još uvek nije potpuno sazreo možete ostaviti u kuhinji na sobnoj temperaturi da bi se taj proces završio. Zreli kivi može da se čuva u frižideru i do nekoliko nedelja.
 14. Crveno bobičasto voće (jagode, maline, kupine) nakon kupovine veoma brzo počinje da truli. Preporučuje se mali trik. Nakon kupovine operite ovo voće u sirćetnom rastvoru 1:3. Jedna šolja sirćeta na tri šolje vode. Zatim dobro ocedite i uvijte u papirni ubrus dok nije potpuno suvo. Ovako oprano bobičasto voće čuvajte u poluzatvorenom sudu u frižideru umotano u papirni ubrus. Sirće ubija bakterije i spore buđi i tako pomaže da voće ostane sveže duže nego inače.

Pogledajte još: HRANA I PIĆE