POSKUPLJENJE VODE U BEOGRADU

Iz Beogradskog vodovoda stižu vesti koje će se nažalost negativno odraziti na budžet svih stanovnika Beograda. Najavljeno je poskupljenje vode u Beogradu, i to za 2,1% po kubnom metru godišnje, odnosno 3,79 dinara.

Ovo je najavljeno s opravdanjem da tokom leta prigradska naselja troše mnogo više vode zalivajući bašte ili pak puneći bazene. Ipak, napomenuto je da cena vode koja se plaća u Beogradu i dalje nije najskuplja u Srbiji. Želimo da skrenemo pažnju i damo nekoliko saveta za uštedu vode i njenu racionalniju potrošnju, posebno u dvorištu ili bašti.

  • Ukoliko perete auto u dvorištu, perite ga na travi, jer ćete tako smanjiti količinu vode koja će vam biti potrebna za zalivanje travnjaka.
  • Baštu i cveće treba zalivati ili ujutru ili uveče; ne samo da će biljkama više prijati već ćete ovako smanjiti količinu isparavanja.
  • Za veće travnate površine koristite prskalice. U početku će vam to biti veća investicija, ali na duže staze pokazaće vam se kao veća ušteda kako potrošnje vode (odnosno, novca) tako i vašeg vremena.
  • Da biste znali da li je vašem travnjaku potrebno zalivanje, uradite jednostavan test: ukoliko ne ostaju otisci stopala kad šetate po travnjaku, tad ga je potrebno zaliti.
  • Ukoliko imate bazen, koristite prekrivač kad ga ne koristite. Ovako ćete smanjiti isparavanje vode za 90% i smanjićete količinu nečistoće koja se skuplja u vodi.
  • Možda će zvučati staromodno, ali možete skupljati kišnicu. Iako se čini da kiše nema dovoljno, ta voda koju budete sakupili biće sasvim dovoljna za dvorišno cveće, recimo.

Temom racionalnije potrošnje vode bavili smo se i u drugim tekstovima, pa vam preporučujemo da ih pogledate i možda tako promenite svoju svest o potrošnji vode.

Pogledajte još: VODA