BACANJEM HRANE BACATE I 20.000 DINARA GODIŠNJE

Istraživanje koje je sproveo Institut za prehrambenu tehnologiju u Novom Sadu pokazuje da prosečan građanin Srbije godišnje izgubi oko 20.000 dinara bacanjem hrane. Ova cifra, u skladu s vašim potrošačkim sklonostima i novcem koji trošite na hranu, može biti samo veća.

Najviše se baca hleb, i to prosečno četvrtina hleba dnevno, što iznosi oko 300 dinara. Pored toga, na spisku nepotrošenih namirnica koje se najčešće bacaju su jogurt, voće, povrće i ostaci ručka. Kad se ovome doda i povremeno bacanje pokvarenog mesa, onda se dolazi do sume s početka teksta. Pravilna upotreba hrane, obraćanje pažnje na rokove i čuvanje namirnica mogu mnogo smanjiti količinu bačene hrane.

Što se tiče mesa, nakon kupovine sveže meso treba spremati za kuvanje ili za zamrzavanje. Ukoliko biste ipak sačuvali meso ili mesne prerađevine u frižideru, evo prosečnog vremena koliko ono može stajati:

−         Sveža piletina i ćuretina od 1 do 2 dana

−         Sveža svinjetina, junetina, jagnjetina ili teletina najviše od 3 do 5 dana

−         Svežu ribu pripremajte najkasnije sledeći dan

−         Konzervirane mesne prerađevine najbolje je potrošiti 3 do 4 dana nakon otvaranja

−         Slanina može stajati do 7 dana, dok sveže kobasice treba pripremiti u roku od 2 dana

Kao što smo već napomenuli, hleb je namirnica koja se najviše, odnosno svakodnevno baca. To se može promeniti ukoliko naučite kako da ostatke hleba sačuvate, preradite i koristite dugo nakon što ste ga kupili. Jedna od ideja su domaći krutoni, koji aromatizovani i preprženi mogu stajati i do dve nedelje pre nego što ih upotrebite u salati ili nekom čorbastom jelu. Takođe, sušen i izmrvljen hleb možete koristiti umesto kupovnih prezli.

Što se voća i povrća tiče, predlažemo da pročitate jedan od naših prethodnih tekstova koji se bavio pravilnim čuvanjem ovih namirnica.

Pored nepravilnog čuvanja, razlog bacanja namirnica jeste i kupovina preterano velikih količina. Iako je kupovina „na veliko‟ skoro uvek povoljnija, ništa niste dobili ukoliko četvrtinu toga bacite. Naučite da procenite svoje potrebe i potražite recepte kako da ostatak ručka pretvorite u novo jelo.

Pogledajte još: HRANA I PIĆE