OSVEŽITE DNEVNI BORAVAK ZA (NI)MALO NOVCA

Dnevni boravak svakako jeste prostorija u kojoj život struji i gde provodite najviše vremena tokom dana. Tu se družite s porodicom nakon napornog dana, pijete kafu s prijateljima, vaša deca u njoj prave svoje prve korake i nije čudno što se njegovom izgledu posvećuje najviše pažnje. Želimo da vam konkretnim idejama olakšamo sređivanje dnevnog boravka, a da potrošite manje novca nego što ste mislili da vam je potrebno.
Razmeštaj
Prva stvar koju možete uraditi za sebe i svoj dom, a koja vas ne košta ni dinara jeste potpuna reorganizacija vašeg nameštaja. Jednostavno je: sve što je višak i što ne koristite – izbacite iz upotrebe (recimo, ona fotelja na koju se samo odlažu stvari i poslednji put se na njoj sedelo kad je tetka bila u poseti). Dobićete dovoljno prostora za razmeštaj ostatka nameštaja, što može u potpunosti promeniti izgled sobe.
Za zelenu boju, naravno, biljke!
Neverovatno je kako čak i samo jedan cvet može učiniti vaš prostor pristupačnijim i da se osetite ponosnim kako ste napravili svoju privatnu oazu. Umesto da odete u cvećaru i kupite biljku u saksiji, prošetajte do pijace i kupite sadnicu u plastičnoj čaši. U zavisnosti od vrste cveća, na ovaj način možete uštedeti od 10 do 30%. Sreća koju će vam doneti napredak te biljke će vas iznenaditi (ako vam, kao i autoru ovog teksta, biljke retko uspevaju, trik je u kaktusima!). Da biste maksimalno uštedeli novac, pohvalite komšinici ili mami cvet i dobićete i više pelcera nego što vam treba.
Razbijanje monotonije
Možete se poigrati bojama i teksturama dok birate nove jastučiće za kauč, a potreban budžet je od 500 do 700 dinara po komadu. Duplo će vam biti povoljnije ako zadržite svoje jastučiće, a kupite nove, interesantne dekorativne jastučnice. Ovo je jednostavan, mali trik kojim možete povezati boje u svom dnevnom boravku i dobiti dizajnerski identitet, a to je ono što najčešće viđate na slikama iz magazina.
Lični pečat
Umesto da kupite slike čije se cene na umetničkim berzama kreću od 50 evra i više, iskoristite lične fotografije kao umetničko delo. Gusto postavljeni mali ramovi mogu biti interesantan način da ispričate određenu priču bez obzira na to da li su fotografije s jednog događaja (rođendan, venčanje), hronološki postavljene ili potpuno različite. Za otprilike 250 dinara možete izraditi 10 komada fotografija veličine 10×15 ili 7 komada veličine 13×18, a za ramove vam treba od 300 do 500 dinara po komadu. Zapamtite, fotografije dobijaju artistički ton u crno-belom formatu, a imaju i vizuelnu i emotivnu vrednost.

Pogledaj još: KUĆA