MATERIJALI UTIČU NA KVALITET IZOLACIJE

Efekat izolacije zavisi od toplotne provodljivosti i debljine izolacionog materijala. Materijali koji se najčešće koriste jesu kamena i staklena vuna, kao i stiropor. U ovom tekstu ćemo pokušati da iznesemo razlike među njima i da vam olakšamo kako da odlučite šta je za vas pravi izbor. I kamena vuna i stiropor nam donose novčanu uštedu i dobar kvalitet same izolacije. Razlika je u poreklu materijala.

Kamena vuna je potpuno prirodan materijal koji se dobija topljenjem vulkanskog kamena, dok je stiropor veštački materijal koji se pravi od plastike (polistirena). Samim tim, razlikuje se uticaj ovih materijala na zidove, ali i na vaše ukućane. Prirodni materijali, tj. kamena vuna u ovom slučaju jeste bolji izbor jer dozvoljava zidovima da „dišu“. Takođe teško je zapaljiva i ne stvara se kondenzacija. Zato nema ni vlage ni buđi, a i odličan je zvučni izolator.

                                                 Stiropor je materijal koji manje propušta paru i dosta je jeftiniji od kamene vune, pa se zbog toga najčešće koristi kod nas.

 

                                               

                                                 Stirodur najmanje propušta paru, pa se preporučuje za izolaciju vlažnih podruma ili tavana, a ne za objekte u kojima se živi.

Spoljašnja izolacija din/m2
Kamena vuna 10 cm 1.030
Stiropor 10 cm 480
Unutrašnja izolacija
Kamena vuna 5 cm 555
Stiropor 5 cm 310
Stirodur 3 cm 390

Zašto je važan kriterijum propuštanja pare? Razlika je ista kao i kad po velikoj vrućini obučemo pamučnu i sintetičku majicu. Pamučna upija znoj i dozvoljava koži da „diše“, a sintetička ništa ne upija. Stirodur ima efekat kao tri sintetičke majice zajedno.

Pogledajte još: KUĆA