CENA TAKSI USLUGE MOŽE BITI PROMENJENA ČAK I U TOKU VOŽNJE!

Cena taksi usluge može biti promenjena dok se vi bezbrižno vozite, a da vi to i ne znate!? Da li znate koje su „granice“ Beograda? Mislimo na granice koje su definisala taksi-udruženja i nakon čega cena vožnje po kilometru počne da se vrti kao da je uključena centrifuga. Iako taksi možda češće koristite po samom gradu, ako se uputite u neko prigradsko naselje, treba da znate da vam na auto-putu ka Novom Sadu tačku prelaska iz prve tarife u treću tarifu naplate predstavlja aerodrom „Nikola Tesla“. U smeru ka Nišu isključenje „Lasta“. Na Zrenjaninskom putu ta granica je isključenje ka „Pupinovom mostu“, na Ibarskoj magistrali groblje „Orlovača“, a na Obrenovačkom putu „Ostružnički most“.

Šta ove granice predstavljaju u praksi? Taksi-udruženja naplaćuju vožnju tako što imaju tri tarife. Prva je gradska zona, koju možda najčešće i koristite. Cena vožnje po kilometru je 65 dinara. Druga tarifa je takođe gradska vožnja, samo u periodu od 22.00 č do 06.00 č radnim danima, nedeljom i praznicima preko celog dana, a cena vožnje je 85 dinara/km. Treća tarifa je upravo ona koja se uključi kad pređete pomenute granične tačke i cena vožnje iznosi 130 dinara po pređenom kilometru.

Ovo ne znači da će se vama treća tarifa naplatiti samo ako ste se uputili u prigradsko naselje. To je upravo „caka“ koju treba da upamtite. Ako taksi-vozilo do vaše destinacije treba da prođe kroz zonu treće tarife, cena vožnje će vas koštati mnogo više nego što ste planirali. Recimo, ako se uputite u centar Batajnice (koji još uvek spada u gradsku zonu, odnosno prvu tarifu naplate), ali se odlučite za put preko aerodroma i Ugrinovaca, očekujte prelazak na treću tarifu.

Takođe bi trebalo da znate da su cene taksi-usluga usaglašene Odlukom o ceni auto-taksi prevoza. U svim taksi-udruženjima treba da iznose isto. Ukoliko vam nije naplaćeno po cenama iz sledeće tabele, potražite pomoć inspekcije.

Tarifa 1 Tarifa 2 Tarifa 3
start 170 din start 170 din start 170 din
65 din/km 85 din/km 130 din/km
čekanje po satu 750 čekanje po satu 750 čekanje po satu 750

Ako vam nije najjasnije u koju zonu, pa samim tim i tarifu spada vaša destinacija, naš savet je da se pre same vožnje dobro raspitate. Možda se dogovorite i za neki popust. U zavisnosti od kilometraže, taksisti mogu da vam spuste cenu i na 100 dinara po pređenom kilometru.

Pogledajte još: AUTOMOBILI