CITY EXPERT – MANJA PROVIZIJA ZA KUPOVINU STANOVA

Kupovina stana svakako nije nešto što se obavlja često, pa se na već postojeći budžet koji je za to izdvojen ‘javljaju’ i neki drugi troškovi. Postoje i dileme da li kupovinu (i prodaju, s druge strane) obaviti preko agencije. Jedan od glavnih razloga zašto se odustaje od angažovanja agencije za nekretnine upravo je agencijska provizija, odnosno naknada za obavljen posao.

U Beogradu i skoro svim gradovima agencijska provizija je oko 3%. Da li ovu proviziju plaća kupac ili prodavac zavisi od grada. Tako, na primer, u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu proviziju plaća kupac. Dok u Obrenovcu, Jagodini, Subotici i Nišu proviziju plaća prodavac. Primera radi, ako ste kupac u Beogradu, za stan kupljen preko agencije koji košta 60.000 €, moraćete platiti i proviziju u iznosu od 1.800 €.

Ipak, 2015. godine pojavila se nova kompanija City Expert, koja je rešila malo da promeni pravila igre na tržištu i naplati proviziju od 1,2% sa PDV-om od ukupne vrednosti prodate nekretnine. Ovo predstavlja veliku razliku, posebno za nekretnine koje više vrede. Naša preporuka je da svakako sagledate benefite angažovanja agencije, posebno ako vas to može koštati manje nego do sad. Prvenstveno, uveliko ćete uštedeti svoje vreme, jer agenti koji rade s vama istražuju ne samo ponudu nekretnina već kompletnu sliku o naselju: koje škole su u blizini, markete, gradski prevoz. S druge strane, u proviziju je uključeno angažovanje pravnika (koje bi u suprotnom bilo o vašem trošku) I kompletno završavanje pravne dokumentacije oko nekretnine.

City Expert se i ranije izdvojila kao kompanija preko koje možete iznajmiti stan bez provizije. Ukoliko niste s tim upoznati, provizija za izdavanje stana koji ste našli preko agencije je čak 50% od prve kirije. To znači da ako iznajmite stan koji je 250 €, morate platiti 125 € proviziju agenciji (plus depozit ukoliko ga vlasnik traži). Još nešto izdvaja ovu kompaniju, a to je kvalitetno predstavljena usluga na njihovom sajtu. Ovde pored odličnih fotografija možete pogledati i video-turu kroz nekretninu. Videćete i detaljan opis i u većini slučajeva predviđene mesečne troškove.

Pogledajte još: KUĆA