Svi znamo da je namirnice kratkog roka trajanja, poput mesa, jaja i morskih plodova, potrebno odmah nakon kupovine odložiti u frižider ili zamrzivač, ali postoji još mnogo namirnica o kojima treba povesti računa kada je u pitanju odlaganje i čuvanje. U nastavku pogledajte neke od namirnica koje treba, a koje ne treba čuvati u frižideru, i zašto.
- Maslac – po izboru – Dosta ljudi maslac drži u hermetički zatvorenoj posudi van frižidera. Potrebno je da u posudu sipate vodu kako bi maslac plivao u istoj, a zatim zatvorite posudu.
- Paradajz – van frižidera – Ukoliko paradajz čuvate u frižideru, on će izgubiti svoj ukus i znatno ranije će postati mekan. Paradajz je potrebno čuvati na temperaturi većoj od deset stepeni.
- Sojino mleko – u frižideru – Ali samo nakon otvaranja. Ukoliko je neotvoreno, može da stoji u kuhinji i do godinu dana.
- Crni luk – van frižidera – Ukoliko crni luk držite u frižideru, postaće mekan i brzo će propasti. Luk možete čuvati u mrežastoj kesi ili činiji na suvom i hladnom mestu poput plakara.
- Hleb – van frižidera – Hleb će se osušiti ukoliko se čuva u frižideru. Umesto frižidera, hleb se čuva u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi ili u kutiji za hleb.
- Bosiljak – van frižidera – Bosiljak će u frižideru uvenuti i poprimiti miris ostalih namirnica.
- Sir – u frižideru – Topljeni sirevi se svakako moraju čuvati u frižideru (ricotta ili brie), dok bi za ostale trebalo da proverite šta piše na pakovanju.
- Jabuke – po izboru – Jabuke mogu da stoje na sobnoj temperaturi nedelju dana, a u frižideru malo duže.
- Beli luk – van frižidera – Vlaga iz frižidera učiniće da beli luk proklija i propadne. Beli luk se skladišti na hladnom promajnom mestu i na takvom mestu može stajati i po nekoliko meseci.
- Krompir – van frižidera – Ako krompir čuvate u frižideru, skrob iz krompira će se pretvoriti u šećer, pa vaš pomfrit može biti slatkast. Umesto toga, krompir odložite na hladno i tamno mesto, najbolje u podrumske prostorije.
- Kafa – van frižidera – Kafa u frižideru može pokupiti ostale mirise i izgubiti svoj ukus.