MOBILNA TELEFONIJA – KAKO SMO STIGLI DOVDE?

Mobilna telefonija je već dve decenije sastavni deo naših života. U početku je ova tehnologija više bila stvar luksuza i prestiža, i to najpre zbog cene. Naime, u vreme kad se pojavila u Srbiji sredinom devedesetih godina cena mobilnih telefona, ali i minuta razgovora bila je veoma visoka i samim tim dostupna samo platežno sposobnijem sloju društva. Nije prošlo mnogo vremena od tog perioda do trenutka kad praktično više nije bilo osobe koja nije imala mobilni telefon. Danas smo svedoci nečega što se može smatrati drugom krajnošću u odnosu na period početaka mobilne telefonije, a to je pre svega činjenica da, priznali to ili ne, više ne možemo da zamislimo svoju svakodnevnicu bez mobilnih telefona, bilo da govorimo o poslovnom ili privatnom životu. Naravno, presudni razlog za ovo jeste cena kako mobilnih uređaja, tako i cena korišćenja usluga. Pored cene, veliki doprinos ovom trendu sveprisutnosti mobilne telefonije svakako je doprineo i njen razvoj, odnosno tehnološka inovacija u industriji, koja se kretala u pravcu ispunjavanja korisničkih potreba, tako da je danas mobilni mnogo više od telefona. Služi nam i za surfovanje internetom, kao budilnik i kalendar, poslovni asistent, a preko brojnih aplikacija mogućnosti mobilnih telefona, pre svega onih pametnih, postaju ogromne.

Više stotina, pa i hiljada maraka je nekad bilo potrebno izdvojiti da bi se posedovao i koristio mobilni telefon (koji se tad koristio isključivo za razgovor), dok se danas za znatno manji novčani iznos može uživati u čarima poslednjih svetskih dostignuća iz ove oblasti.

Način korišćenja mobilnih telefona preko nečega što se zove dopuna, odnosno pripejd sistem, koji je nekad bio dominantan, svakako je i dalje vrlo prisutan i aktuelan, ali brojne mogućnosti i benefiti (pre svega cene mobilnih telefona) koje nudi postpejd navodi sve veći broj korisnika da se odluče za potpisivanje ugovora s mobilnim operatorima za korišćenje usluga na 12 ili 24 meseca. O opravdanosti ovakvog izbora govorićemo u narednim tekstovima kad ćemo vas upoznati s prednostima i manama pripejda i postpejda.

Ovaj kratki pregled samo je zapravo uvod u ono što želimo da vam kažemo na ovom mestu i ono što verujemo da će vam koristiti prilikom odabira najbolje tarife za vas. Činjenica je da je odvajanje u okviru kućnog budžeta za mobilne telefone sve veće iz godine u godinu, što samim tim znači da pravilnim odabirom tarife možete ostvariti nezanemarljive finansijske uštede, pritom ne gubeći na kvalitetu i kvantitetu korišćene usluge.