ŠTEDLJIVI VODOKOTLIĆ – KOLIKA JE UŠTEDA VODE?

Da li ste znali da se ukupna potrošnja vode u svetu svake godine poveća za oko 6%? Primera radi, samo jedno prosečno evropsko domaćinstvo dnevno potroši 180 litara vode po stanovniku, od čega svaka osoba 60 litara iskoristi samo za ispiranje toaleta. Kao što smo već napisali u jednom od prethodnih tekstova, na tržištu se pojavio štedljivi vodokotlić, koji je osmišljen tako da za jedno ispiranje može potrošiti od 40% do 60% manje vode u odnosu na to koliko troše vodokotlići standarne zapremine.

Veće firme, hoteli i tržni centri su već ugradili ove vodokotliće, a sve više se koriste i u domaćinstvima.

Da bismo uporedili, uzeli smo u obzir dva vodokotlića kompanije Geberit. Prosečna cenovna razlika između običnog vodokotlića koji troši u proseku 10 l vode pri svakom ispiranju (3.300 dinara) i vodokotlića s opcijom dvokoličinskog ispiranja s potrošnjom od 3 l do 6 l je 1.500 dinara. Toliko biste sad skuplje platili novi model, a štedeli biste vodu godinama.

Na tržištu se, naravno, mogu pronaći i jeftiniji modeli ovakvih vodokotlića, ali Gerebit spada u najkvalitetnije marke, pa smo zato uzeli ovog proizvođača kao primer. Iako vam se mesečni troškovi neće znatno umanjiti ovom promenom, želimo da vam ukažemo na to koliko je važno da se podigne svest stanovništva o štednji vode.