TELEVIZOR – SILAZAK 4K REZOLUCIJE U NAROD

Nastavljamo da za vas istražujemo oblast koja se i dalje dinamično razvija. Televizor je svakako centralna tehnička sprava u svakom domu uz koju prosečan gledalac provodi nekoliko sati dnevno. Mislili smo da je s pojavom velikih i tankih LCD televizora Full HD rezolucije završen dinamičan razvoj ove grane kućne tehnike, ali smo se prevarili. Svetska industrija naprosto ne dozvoljava smirivanje tržišta i stalno pokušava da unese nove funkcionalne mogućnosti u TV uređaje. Proteklih nekoliko godina bili smo svedoci uspešnih i manje uspešnih dodavanja funkcija u televizore. Uspešnom možemo nazvati popularnu SMART opciju, koja je zapravo povezala s internetom naš najveći ekran u kući. Manje uspešna funkcionalnost jeste 3D, koji iako je u početku delovao kao impresivan dodatak, nije uzeo većeg maha. Jednostavno, 3D opcija nije potrebna za uživanje u većini tv sadržaja i ostala je ograničena na spektakle i bioskopske projekcije. U ovom članku bavićemo se odabirom dobrih modela koji nam donose još jedno unapređenje, a to je 4K slika, odnosno Ultra HD rezolucija. 4K je, matematički gledano, četiri puta veća od Full HD rezolucije i donosi nam piksele u rasporedu 3.840 x 2.160. Da li nam ovo donosi i četiri puta veće uživanje? Teško da je tako, ali biće nekih prednosti.

Predstavljamo vam:

LG LED LCD 43UF680V

Cena na tržištu: 700 €

U nekoliko reči:

Za ovaj TV prijemnik bi se moglo reći da ima idealnu veličinu dijagonale ekrana za većinu stanova. 43″ jeste malo veća dijagonala od trenutno dominantnih 40″, ali se ipak primećuje razlika. Dijagonala je kod ovog modela vrlo važna jer on donosi IPS LED ekran 4K rezolucije, koji može da prikaže impresivan nivo detalja, što je važno na većim dijagonalama, a ne toliko na televizorima manjih dijagonala. Npr. 4K rezolucija na ekranima od 32″ ne bi donela nikakvo vidljivo unapređenje korisničkog iskustva, jer i film u Full HD rezoluciji deluje izuzetno oštro i kristalno na ovakvim ekranima. Ovaj model može da se pohvali i relativno novom LG SMART platformom koju proizvođač naziva WEBOS. Podržan je i Magic remote daljinski upravljač koji vam omogućava da pokretima ruke upravljate kursorom, što jeste zgodno, ali ne i neophodno. Zvučnici su pristojnog kvaliteta, snage 10 W + 10 W. Zvuk je korektan, ali vas neće oduševljavati. Dakle, ako ste filmofil bez kompromisa, nabavićete i poseban sound sistem (možda baš neki koji LG preporučuje). Trenutno (novembar, decembar 2015) LG daje i pet godina garancije za 4K televizore, što sigurno treba pozdraviti.

Zaključak:

Ovaj model je dobar izbor u ovoj cenovnoj kategoriji jer donosi dosta novog po pristupačnoj ceni. Da li vredi doplatiti za 4K rezoluciju? Odgovor je individualan i zavisi od vaših preferencija. 4K materijala i video-igara će biti sve više i ovaj TV prijemnik će vam omogućiti jedinstveni doživljaj i kristalnu sliku. Ipak ako niste filmofil, znajte da naši provajderi TV signala još neko vreme neće imati kanale u 4K rezoluciji i da slika kablovskih, satelitskih ili IPTV platformi neće profitirati od vašeg novog modernog televizora. Ukratko, za nekoga je rano, a za nekoga i nije!

 Dobre strane:

4K Ultra HD rezolucija, kvalitet slike, smart opcije, odnos cena ꟷ kvalitet

Slabije strane:

Prosečan audio-doživljaj, 4K još uvek nije rasprostranjen standard

Osnovne karakteristike:

Ekran: 43″/109 cm
Rezolucija: Ulta HD 3840 x 2160 (4K)
SMART: Da, webOS smart platforma
Wi-Fi: Da (ugrađen)
3D: Ne
Frekvencija: 900 Hz
Zvučnici: 10 W + 10 W
Ostalo: HEVC decoder, 4K Upscaler