DA LI PUNJENJE TELEFONA NOĆU SKRAĆUJE ŽIVOTI VEK BATERIJE?

Sajt Business Insider bavio se više puta temom životnog veka baterije pametnog telefona. Na osnovu brojnih istraživanja i saveta izdali su nekoliko preporuka, ali i razbili neke mitove u vezi sa pravilnim punjenjem baterije.

Na osnovu istraživanja Battery UniversityCadex kompanije, evo nekoliko saveta o očuvanju baterije pravilnim punjenjem:

  • Bateriju možete puniti kad god stignete, malo po malo. Istraživanja su pokazala da kratkotrajna punjenja ne mogu naškoditi životnom veku baterije.
  • Ne treba dozvoliti da se baterija u potpunosti istroši. Ukoliko vam se telefon često ugasi jer je baterija na 0% ovo može znatno skratiti trajnost baterije, ali i njen kapacitet.
  • Pokušajte da održite nivo baterije između 45% i 75%. Vraćamo se na prvi savet. možete puniti bateriju kad god želite po malo, a istraživanja su pokazala da je ovaj raspon procenta napunjenosti najoptimalniji. Zapravo je nivo između 65% i 75%, ali se to u praksi pokazalo kao neizvodljivo. Ukoliko vam je u većini slučajeva baterija ispod 25% njen životni vek će se drastično smanjiti.
  • Ne punite bateriju stalno do 100%. Ovo pravilo posebno važi ukoliko ste dozvolili da vam se telefon ugasi. Baterije koje se danas koriste u pametnim telefonima nisu predviđene za stalno punjenje do 100%.  Trebalo bi da telefon isključite sa punjača pre nego što se to dogodi.

Famozno punjenje preko noći

Godinama su razna istraživanja pokazivala da telefon ne sme da se puni preko noći jer će na taj način oslabiti baterija, pa ćete zamenu morati ubrzo da radite. Sada stižu potpuno drugi razultati istraživanja zasnovani na iskustvu. Osnivač i direktor čuvenog medija iFixit, Kajl Viens, smatra da je ovo “glupost”, jer je testirao uređaje i došao do rezultata da baterija priključena na punjač tokom cele noći ne može nauditit kapacitetu baterije.

Viens objašnjava da se sve “vrti” oko broja ciklusa – koliko koristite bateriju i koliko je terate da radi. Prosečna baterija traje oko 400 ciklusa. To znači da je zamena baterije potrebna za oko godinu i po dana ili duže ukoliko manje koristite telefon.

Što se tiče punjenja preko noći, kompanija Anekr koja se bavi proizvodnjom baterija, kaže da je su pametni telefoni upravo to. Pametni, i da će prestati da pune bateriju onda kada ona dostigne svoj kapacitet napunjenosti. Oni napominju da je potrebno shvatiti da su sve baterije. u stalnom stanju raspadanja. Spavanje sa telefonom koji je ostao na punjaču neće uticati na njeno trajanje.

Ipak, s druge strane litijum bazirane baterije osetljive su na toplotu. Ona može biti uzrok bržeg smanjenja kapaciteta. Ukoliko primetite da vam se telefon pregrejava, možda bi bilo bolje da promenite punjač. Savetuje se da je uvek najbolje koristiti original.

Pogledajte još: MOBILNI TELEFONI