KAKO DA PRAVILNO KUPITE POLOVAN FOTO-APARAT?

Kupovina novih foto-aparata i foto-opreme i pored visoke cene ima svojih prednosti, pre svega zbog garancije i činjenice da senzor nije ni načet. Međutim, novčani faktor, kao i uvek, na kraju presudi, pa je stoga polovna oprema izuzetno dobar izbor. Nije retka situacija da mnogi fotografi (amateri, početnici, profesionalci) kupuju poslednje modele foto-aparata, a prodaju stare dok njihova vrednost još uvek nije opala. To je doprinelo da je tržište polovnih foto-aparata bogato veoma dobrim i relativno skorašnjim serijama SLR i DSLR modela.

Ipak, kao i pri svakoj kupovini i prodaji polovnih stvari, mač ima i više nego dve oštrice, ali uz nekoliko smernica moći ćete da proverite šta zaista kupujete. U ovom tekstu najviše ćemo se pozabaviti tehničkim proverama i kako da pravilno kupite polovan foto-aparat, a za to bi svakako bilo potrebno da imate laptop kod sebe kad se nađete s prodavcem.

„MRTVI” PIKSELI

Najbrži način da proverite da li senzor foto-aparata ima „mrtve“ piksele jeste da napravite fotografiju (najbolje u RAW formatu) i u osnovnim ISO podešavanjima, recimo 100 ili 200. Fotografišite s poklopcem na objektivu da biste dobili što tamniji kadar i kad fotografiju prebacite na vaš laptop, „mrtvi“ pikseli će biti lako vidljivi kad pregledate na 100%. Ukoliko primetite nekoliko njih, to nije toliko zabrinjavajuće, posebno ako kupujete neki od starijih modela, međutim, ako ih je više, onda je stanje senzora pod velikim znakom pitanja.

BROJ OKIDANJA

Ono što je broj pređenih kilometara kod automobila − to je broj okidanja kod foto-aparata, a svima je poznato da se na oglasima taj broj proizvoljno smanji. Mnogi proizvođači procenjuju svoje aparate na 50, 100, 150 ili 300 hiljada snimaka, ali ne postoje garancije. Za proveru možete iskoristiti istu RAW fotografiju i ubaciti je na neki od alata za proveru broja okidanja: PhotoME, eosmsg.com, camerashuttercount.com (na koju se ubacuje fotografija u JPG formatu) ili Mac aplikaciju Shutter Count. Čak i kad proverite broj okidanja, ne postoji tačna informacija kad ćete morati da promenite mehanizam okidanja, odnosno zavesicu. U svakom slučaju, pre nego što kupite određeni model, proverite predviđen broj snimaka i raspitajte se o ceni promene zavesice u ovlašćenom servisu. Ako bi vas takva promena za dva meseca koštala koliko i razlika između novog i korišćenog, onda niste ništa uštedeli kupovinom polovnog aparata.

PRAŠINA I OGREBOTINE NA SENZORU

Iako je potpuno normalno da ćete naići na malo prašine na senzoru, ukoliko je stanje dosta loše, računajte da će vam za čišćenje trebati ovlašćeni servis (pa možete tražiti da prodavac ovo uzme u obzir i smanji cenu). Ogrebotine i slična oštećenja na senzoru su takođe veoma vidljiva i bitna. Trik za proveru je fotografisanje vedrog neba na što manjem otvoru objetiva, recimo f 1/16, i pregledanje te fotografije na 100%. O tome kako pravilno održavanje vašeg DSLR aparata može produžiti njegov vek pročitajte u jednom od naših ranijih tekstova.

S obzirom na to da svako „svoga konja hvali”, ako vam se neka kombinacija kvaliteta i cene foto-aparata učini previše dobrom da bi bila istinita, verovatno jeste. Ako je nešto „skoro pa novo”, „korišćeno mesec dana“ ili „samo 10 hiljada sinimaka“ s cenom toliko primamljivom da ste jednom nogom i novčanikom već krenuli u kupovinu, proverite tačnost ovih informacija. Fotografi veoma dobro poznaju svoju opremu i sigurno neće prodati svog digitalnog ljubimca za manje novca od onolike sume koliko zaista vredi.