JEFTINA ULAZNICA U DSLR SVET

Želite da se okušate u kreativnom i uzbudljivom svetu fotografije? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, morate se suočiti s činjenicom da klasični digitalni kompaktni aparati nisu rešenje za entuzijaste i da se morate prikloniti ozbiljnijim spravama koje vam daju fleksibilnost i na kraju kvalitetne fotografije.

Glavna razlika između malih kompaktnih digitalnih aparata i DSLR aparata jeste veličina senzora i optika. Naravno, postoji još niz drugih kvalitativnih razlika, ali mi ćemo se zadržati na ovim dvema. Senzori na DSLR aparatima su znatno veći od minijaturnih senzora kompaktnih aparata. Veći senzor znači i bolji prijem svetlosti, a više svetlosti znači lepšu i kvalitetniju fotografiju. U lošijim svetlosnim uslovima DSLR aparati još nekako i drže kvalitet slike na nivou, dok kompaktni aparati pate od progresivnog pada kvaliteta slike. Objektivi DSLR aparata su izmenjljivi, pa samim tim i mnogo specijalizovaniji za određene potrebe za razliku od fiksiranih univerzalnih objektiva malih aparata koji daju veliku fleksibilnost na uštrb kvaliteta.

Dakle, situacija je jasna: prosečnim korisnicima kojima fotografija ne predstavlja hobi ili pasiju preporučujemo kvalitetnije kompaktne aparate ili mobilne telefone s boljom kamerom. S druge strane, manjoj grupi ljudi koja očekuje više od svog aparata i smatra ga mezimcem, preporučujemo DSLR. Poslednjih nekoliko godina pojavljuje se i nova grupa aparata koju odlikuju manje dimenzije i dobar kvalitet videa i fotografije. Laički, moglo bi se reći da su ove klase aparata negde između DSLR-a i kompaktnih malih aparata. O predstavnicima ovih novih klasa pisaćemo u posebnim člancima.

Preporučićemo vam ovom prilikom aparat koji je najjeftinija ulaznica u DSLR svet:

CANON EOS 1200D

Trenutna cena sa 18-55 IS II  objektivom je 350 €

U nekoliko reči:

Canon EOS 1200D je novi enty-level DSLR aparat renomiranog japanskog proizvođača. Odlikuje ga nov senzor od 18 megapiksela veličine 22.3 mm x 14.9 mm (APS-C senzor). Ovo je znatan skok u odnosu na skromnih 12 megapiksela, koliko je imao senzor prethodnika ovog modela 1100D. Najvažnije je to da povećanje broja megapiksela nije negativno uticalo na kvalitet fotografija. LCD ekran je, takođe, porastao i sad dijagonala iznosi puna 3 inča. Video-mod je unapređen i sad aparat ima opciju snimanja zapisa u full hd rezoluciji 1080 p s maksimalnih 30 frejmova u sekundi. Tokom snimanja videa omogućen je i kontinuirani auto-fokus, što je za svaku pohvalu imajući u vidu da se radi o početnom modelu DSLR klase. Sam aparat odaje utisak solidne metalne izrade i rukohvat ima dobre ergonomske karakteristike. Objektiv ovog aparata možda nije najbolje rešenje, ali i on ima integrisani sistem stabilizacije slike koji će vam pomoći da iz ruke, bez stativa, snimite perfektno čiste fotografije. Kvalitet snimljenih fotografija je za svaku pohvalu i jasno ćete videti razliku u odnosu na kompaktne aparate i mobilne telefone. Slike ostaju dobre i pri većim ISO vrednostima, što je jedna od najvećih prednosti ovog modela u odnosu na kompaktnu klasu. Kako je aparat namenjen početnicima koji tek ulaze u svet fotografije, smatramo da je važnije da aparat odlikuje najpre kvalitet slike, a da se uštede ostvaruju na uštrb naprednih opcija koje često ostaju i nezapažene. Ovaj Canonov model zaostaje za Nikonovim modelom D3300, ali zato je i znatno jeftiniji. Zapravo, ovaj aparat potpuno opravdava uloženi novac i trenutno svakako jeste najjeftinija ulaznica u svet ozbiljne fotografije.

Dobre strane:

dobar kvalitet slike; jednostavan meni; dobra EOS aplikacija; povoljna cena

Slabije strane:

ekran bi mogao da bude i bolji; 3 fotografije u sekundi; auto-fokus u live-modu

Kratka specifikacija:

Senzor: 18 MP APS-C
Procesor: DIGIC 4
ISO: 100ꟷ6400
Slika u sekundi: 3 fps
Ekran: 3″  (7,5 cm) TFT
Rezolucija videa: 1920 x 1080
Frame rate: 30 fps
RAW zapis: Da