FOTO BERZA U MIKSER HOUSE

U oktobru 1997. godine Beograd se upisao na listu evropskih gradova (pored Pariza, Beča, Praga, Minhena) u kojima se organizuje foto berza, interesantna i prodajna izložba fotografske opreme. Za ovih osamnaest godina održavanja manifestacija je promenila više lokacija, od SKC-a, hotela “Slavija”, TC Staklenac, pa sve do “Miksera”. Već treća foto berza u Mikser House biće održana 26.12. od 12 do 17 h, a ulaznica je simboličnih 120 dinara.

Što se cena foto-aparata i prateće opreme tiče, pravila ne postoje. Kao i na svakom drugom događaju u formi berze, možete naći polovan objektiv ili blic povoljnije nego preko oglasa, posebno ako posedujete veštinu cenkanja ili imate da ponudite nešto od kvalitetne opreme za zamenu. Isto tako, dešava se da izlagači, baš zbog glasa na kojem se nalazi ova manifestacija i velike količine ljudi koji za četiri sata prođu pored njihovog štanda, pokušaju da zarade više nego što bi u drugim uslovima uspeli. Ipak, ako znate šta tražite i koliko to zaista vredi, sigurni smo da vas oni neće prevariti.

S obzirom na to da se analogna fotografija ponovo vraća (ako je uopšte odlazila) u žižu interesovanja fotografa, ovaj događaj je prilika da pronađete odlične i povoljne old school objektive, filtere i filmove. Sve osim filma, naravno, možete isprobati na licu mesta, što je, za razliku od poručivanja preko oglasa, sigurnija kupovina. Ovako izbegnite neprijatne prepiske s prodavcem, kao što je ona: „Ne znam, radilo je kad sam poslao, mora da se tokom transporta pokvario objektiv.“

Pored prodaje nove i polovne opreme, na foto berzi se može proceniti stara foto-tehnika. Za stare i retke foto-aparate strastveni kolekcionari su u stanju da izdvoje velike sume novca. Nećete baš dobiti 539.000 €, za koliko je prodat najstariji aparat, ali ako se proceni da je Pentax koji ste našli na tavanu iz 50-ih godina prošlog veka, ova foto berza u Mikser House će vam se isplatiti.