BIRAJTE PAMETNO: KOJI FOTO-APARAT JE NAJBOLJI ZA VAS?

Da li ste i vi primetili da se dešava da osoba koja ima okačen ’’profi’’ foto-aparat oko vrata ipak vadi svoj pametni telefon kako bi uslikala ono što želi? To se uglavnom dešava jer su cene srednjih modela DSLR aparata postale pristupačnije, ali se ubrzo nakon kupovine otkriva da je kupljeni foto-aparat suviše komplikovan ili ’’pretežak’’ za lične potrebe.

Ukoliko foto-aparat koristite samo turistički, možda je za vas najbolje da digitalnog ljubimca birate iz redova kompaktnih foto-aparata malih dimenzija. Prvenstveno, potrošićete u proseku 200 do 250 € manje za samu kupovinu aparata i uštedeti još toliko na dodatnoj opremi (stativ, torba, vodootporna futrola, memorijska kartica, filter za objektiv). Dalje, kao što im i ime kaže, kompaktni su, lako mogu stati u vaš džep ili tašnu, a sa veoma ozbiljnim specifikacijama (broj piksela od 16 do 20 megapiksela, jačina blica, kvalitet optičkog zuma od 5x i više) vrlo brzo ćete praviti kvalitetne i lepe uspomene.

Ako ipak spadate u kategoriju ozbiljnih pustolova, a vaše poznavanje fotografije prevazilazi automatska podešavanja na jednostavnim aparatima, možete se opredeliti za kompaktne foto-aparate sa izmenljivim objektivima. Svakako ćete isprva izdvojiti podjednako novca kao da kupujete DSLR aparat, ali će vam sigurno dobro služiti iako ste uložili malo novca i neće ’’skupljati prašinu’’ na polici dok vi u tom trenutku birate manji aparat koji ćete nositi na more.