KAKO OFARBATI JAJA PRIRODNIM BOJAMA?

Bliži nam se najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, a pre njega naravno i Veliki petak, dan kada se farbaju jaja. Običaj farbanja jaja je zapravo sećanje na događaj kada je Marija Magdalena putovala u Rim da propoveda Jevanđenje. Tada je posetila cara Tiberija, a kao poklon odnela mu je crveno jaje. Crvena boja simbol je krvi Isusa Hrista, ali i njegovog vaskrsenja, a jaje je simbol obnove života.

Ukoliko ove godine želite da izbegnete korišćenje hemikalija za farbanje jaja, u nastavku teksta možete pročitati nekoliko načina kako da jaja ofarbate prirodnim bojama, koje možete pronaći u kuhinji, na pijaci, u prirodi. Boja možda neće biti toliko intenzivna, ali će jaja svakako biti zdravija.

CRVENA BOJA

Crvenu boju možete dobiti ukoliko ako jaja farbate u varzilu, prirodnoj crvenoj boji od brazilskog crvenog drveta, koje možete kupiti na pijacu. Potrebno je da varzilo stavite u šerpu sa vodom, ostaviti da odstoji preko noći, a nakon toga dodati jaja i kuvati sat i po. Tamno crvenu boju možete dobiti od lukovine, soka od višanja, cvekle ili trešanja, Koru od crvenog luka je potrebno potopiti u vodu preko noći, a zatim je kuvati zajedno sa jajima. Prirodni sok od višanja, trešanja, cvekle možete sipati u šerpu, a zatim dodati jaja i kuvati. Za intenzivniju boju ne bi trebalo dodavati vode.

ŽUTA BOJA

Žuta boja jaja može se dobiti ako ih farbate u kori od limuna, pomorandže ili sa šargarepom ili kamilicom, Kada su u pitanju limun, pomorandža i šargarepa, narendajete koru, ostavite da odstoji u vodi pa tek onda kuvajte jaja.

ZELENA BOJA

Zelenu boju ćete dobiti od spanaća ili koprive čije je listove potrebno kuvati sa jajima.

PLAVA BOJA

Plava boja dobija se uz pomoć listova ljubičastog kupusa, koje je takođe potrebno kuvati zajedno sa jajima.

BRAON BOJA

Pored lukovine, braon boju možete dobiti i korišćenjem crnog čaja. Ukoliko želite tamno smeđa jaja, koristite kafu (imajte na umu da belance može da upije deo kafe).

LJUBIČASTA BOJA

LJubičastu boju možete dobiti ukoliko iscedite crveni grejpfrut, a zatim taj sok ubacite u vodu u kojoj ćete sat i po kuvati jaja na tihoj vatri.

Nakon što ste završili sa kuvanjem i farbanjem jaja, u šerpu dodajte malo sirćeta i ostavite da odstoji, Ovo bi trebalo da učini da boja bude postojanija. Nakon što se jaja ohlade, premažite ih sa malo ulja kako bi jaja dobila i sjaj.

Izvor: dominomagazin.com

Pogledajte još: ŠOPING ZONA