KAKO SAČUVATI NAMIRNICE IZVAN FRIŽIDERA?

Ukoliko vam leti i za vreme godišnjih odmora frižider nije pri ruci, u nastavku pogledajte nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da pravilno sačuvate vaše namirnice izvan frižidera, a da se one pritom ne pokvare ili izgube na kvalitetu.

Ako hranu čuvate van firižidera, jako je važno da to činite u određenim uslovima. Ukoliko hranu držite u suviše vlažnoj prostoji, ona brzo može istruliti i propasti. Takođe, ako namirnice čuvate u previše suvoj prostoriji, doći će do isparavanja vode i sušenja istih.

Kako sačuvati namirnice izvan frižidera?

JAJA

Jaja možete čuvati van frižidera svega dva do tri dana i to u hladovini, dalje od sunca i izvora toplote. Poželjno je da ih uvijete u hartiju ili papir.

SIR

Sir je jedna od jako osetljivih namirnica i veoma se lako kvari. Da biste ga sačuvali van firižidera, potrebno je uviti ga u slanu navlaženu platnenu krpu koju tokom dana treba kvasiti više puta. Ovako ga možete čuvati dva dana.

ZELENO LISNATO POVRĆE

Zeleno lisnato povrće je takođe veoma osetljivo. Van frižidera može biti samo jedan dan i potrebno je da ga uvijete u hartiju i držite negde u hladovni.

PASTERIZOVANO MLEKO, PAVLAKA, JOGURT I MASLAC

Mlečne namirnice poput ovih možete čuvati van frižidera najviše dva dana i to tako što ćete u sud u kojem se ove namirnice nalaze staviti drugi sud napunjen hladnom vodom. Kako biste izbegli zagrevanje, vodu menjajte više puta u toku dana.

BOBIČASTO VOĆE

Bobičasto voće možete sačuvati u prozornim posudama i u hladovini i to samo jedan dan.

SVEŽE MESO

Sveže meso se van frižidera najviše može čuvati dva dana. Meso je najbolje staviti u glinenu posudu, koju ćete potopiti u hladnu vodu. Ipak, mleveno meso, ribu i iznutrice, zbog velikog rizika od kvarenja, ne bi trebalo čuvati van frižidera, već ih je poželjno iskoristiti odmah.

Pogledajte još: HRANA I PIĆE