KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU ‘UPOTREBLJIVO DO’ I ‘NAJBOLJE UPOTREBITI DO’?

Već smo pisali o novcu koji jedan prosečan građanin Srbije baci u kantu bacajući hranu i tada smo obratili pažnju na hranu koja se pokvari i ne upotrebi pre isteka roka. To dovodi do jednog od bitnijih pitanja: koja je razlika između oznaka ‘upotrebljivo do’ i ‘najbolje upotrebiti do’ na različitim pakovanjima hrane?

Prvo i osnovno, upotrebljivo do je datum do kojeg je sigurno iskoristiti proizvod o kojem je reč. To je datum na koji je najbitnije obratiti pažnju. Ovaj datum se uglavnom nalazi na proizvodima koji se veoma brzo kvare, poput ribe, mesnih proizvoda ili već pripremljenih salata. Lošim skladištenjem hrane ovaj rok možete samo skratiti. Nakon ovog roka, hrana nije bezbedna za konzumiranje, kao ni za zamrzavanje i naknadno korišćenje, tako da je u ovom slučaju kanta jedina opcija.

Najbolje upotrebiti do je datum do kojeg određeni proizvod ima očekivan kvalitet. Nakon tog roka on se i dalje može konzumirati, ali ukus i tekstura možda neće biti najbolji. Ovaj datum se uglavnom nalazi na testenini, zamrznutim, sušenim, kao i konzerviranim i drugim proizvodima (čokolada, jestivo ulje). Prema Pravilniku o deklarisanju proizvoda, proizvođač mora napisati ovaj datum ili uputiti na mesto na ambalaži na kojem je napisan datum. Po potrebi se navodi i u kom roku od otvaranja proizvoda se isti može upotrebiti. Naravno, i ovde ključnu ulogu ima način na koji čuvate namirnice.

Iako se preporučuje da hranu koju nećete koristiti zamrznete odmah po kupovini, istina je da namirnice na kojima stoji upotrebljivo do sve do tog datuma možete zamrzavati. Zamrzavanje je proces koji se ponaša kao dugme za pauzu. U svakom slučaju postoje određeni rokovi u kojem je najbolje potrošiti hranu iz zamrzivača. Primera radi, za meso je to između 3 i 6 meseci, jer će ono, iako i dalje upotrebljivo, izgubiti na kvalitetu nakon toga.

Namirnice za koje po Pravilniku o deklarisanju proizvoda proizvođači nemaju obavezu da navedu rok upotrebe su. sveže voće i povrće; pića koja sadrže 10 i više % vol alkohola; pekarski proizvodi i kolači koji se, s obzirom na namenu i sastav, potroše u roku od 24 sata od proizvodnje; sirće; kristal šećer i so; žvakaće gume.

Svi uglavnom obraćamo pažnju na rokove koji su navedeni na namirnicama za koje znamo da se brzo kvare (mleko, jaja. meso). A upravo su ona dugotrajna ta koja ćete pre naći na polici sa isteklim rokom (čajevi, supe u kesici). Ipak, ono što je bitno, ukoliko ste kupili proizvod kojem je bilo koji od ova dva roka istekao, imate potpuno pravo na povraćaj novca, kao i pomoć inspekcije ili organizacije za zaštitu potrošača.

Pogledajte još: HRANA I PIĆE