PET PRAVILA KOJIH SE TREBA DRŽATI KAD PRVI PUT IZNAJMITE STAN

Moramo se složiti s tim da situacija u našoj zemlji definitivno nije pogodna za ljude koji žele da se osamostale: do posla i redovnih primanja se dolazi teško, a mesečni troškovi uglavnom predstavljaju cifru od koje nam se zavrti u glavi. Zbog toga je jedna od najtežih promena koju možete napraviti u životu ona kad se sami prvi put preselite i iznajmite stan. Samostalan život može biti težak iz više razloga (recimo, kad nestane svetla u celom stanu, a vi u tom trenutku lakirate nokte i od alata imate jedan šrafciger koji vam je otac optimistično doneo u stan), ali je najteže naučiti da prvi put vodite računa o kućnim finansijama. Autorka ovog teksta se na ovakav korak odlučila pre nešto više od godinu dana i ovih pet pravila kojih se treba držati kad prvi put iznajmite stan bi trebalo da vam pomognu da izbegnete potencijalne finansijske katastrofe dok se ne naviknete na nov stil života.

  • Napravite budžet pre nego što se preselite i posle nekoliko meseci ponovo

Pre nego što se preselite i iznajmite stan, napravite budžet kojim raspolažete i koji će obuhvatiti sva trenutna primanja i sve predviđene troškove da ne biste došli u situaciju da se pitate gde vam je otišao novac već polovinom prvog meseca. Neke mesečne troškove već znate (račun za mobilni telefon, mesečne rate, troškovi prevoza), a neke možete predvideti (infostan, račun za struju, grejanje itd). Ovako ćete imati približnu sliku o potrošnji novca u prvim mesecima samostalnog života. Nakon što ste već neko vreme proveli u novom prostoru, trebalo bi da znate tačne troškove i možete precizno izračunati budžet koji vam je za to neophodan ako uzmete u obzir i „sezonske‟ troškove (recimo, ako se grejete na struju ili leti koristite klimu, to će uticati na račun za struju).

  • Odredite sistem za plaćanje računa i dosledno ga se držite

S vremena na vreme lako je izgubiti iz vida neki od novih računa i ne platiti ga u određenom roku. Ta greška se lako pravi, a dosta plaća. Iz ličnog primera, samo jedna zaboravljena rata za kreditnu karticu povlači zateznu kamatu, koja je na već postojeću kamatu, blago rečeno, neverovatno bezobrazna. Stoga je najbolje da pronađete svoj sistem za plaćanje računa: da li će to biti podsetnici, nalozi za plaćanje u banci ili jednostavno da platite svaki račun kako stigne, bitno je da se tog sistema držite.

  • Uporedite kvalitet i cenu pre velikih kupovina

Ukoliko se useljavate u nenamešten stan, možete uštedeti novac kupovinom polovnih stvari, ali se to može pokazati kao kratkotrajna ušteda. Polovan krevet se možda uklapa u vaš početni budžet, ali se neće pokazati kao dobra investicija ukoliko ćete za šest meseci kupovati nov krevet jer se niste naspavaili kako treba ni jednu jedinu noć. Ovaj primer može da se odnosi i na sav ostali krupan i kvalitetan nameštaj koji vam je neophodan. S druge strane, ako iznajmljujete stan koji je namešten, doći ćete u iskušenje da promenite skoro sve u njemu i da ga prilagodite sebi, a naš savet je da to nikako ne činite. O ovome smo pisali, pa možete pogledati naše preporuke koje su to male investicije kojima ćete svaki prostor učiniti „svojim‟.

  • Ne kupujte baš sve uređaje

Greška koju mnogi mladi ljudi čine kad se presele u nov stan je pokušaj da rekonstruišu svaki deo prethodnog života. Na primer, velike su šanse da u porodičnoj kući imate preko 15 različitih uređaja koji služe kao pomoćno sredstvo u kuhinji, od tostera i blendera do električnog roštilja. Šanse su podjedanako velike da vama veći deo toga uopšte ne treba. Vaši roditelji su godinama kupovali i čuvali sve te lonce i poklopce i, iako su svi korisni, nisu baš neophodni. Za početak se potrudite da imate osnovne stvari koje će vam zaista uštedeti vreme umesto da zauzimaju prostor u, vrlo je moguće, maloj kuhinji.

  • Naučite kako da pripremate i čuvate hranu

Jedna od stvari koja će vam definitivno opteretiti budžet je kupovina hrane. Ispostavilo se da je veliki izazov kupiti tačnu količinu namirnica koja je dovoljna za jednu osobu, pa često dovodi do toga da odustanete i poručite hranu. Iako je dostava hrane do vrata odlična opcija, što se kuvanja tiče, bolje je da ne spremate obrok za jednu osobu. Kad imate vremena, najbolje je da skuvate veće porcije i da ostatke hrane zamrznete posebno. Generalno, cena po porciji se snižava što više spremate, pa ovako znatno možete uštedeti novac. S druge strane, korisno je imati već spremljenu hranu kad dođete umorni s posla, a znate da niko drugi nije bio u vašoj kuhinji ceo dan. Naša preporuka je da pogledate savete Džejmi Olivera, koji je upravo na ovu temu napravio posebnu emisiju Save with Jamie.

Naravno, ovo je samo pet saveta, ali je poenta da u momentu kad činite ovu bitnu promenu i osamostaljujete se ne dođete u škripac s novcem. Budite srećni zbog svog izbora jer se osećaj kad prvi put živite u stanu koji sami plaćate teško zaboravlja. 🙂