ODLIČNI TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE BEZ UPOTREBE HEMIJSKIH PREPARATA

Za svaku površinu koju treba očistiti postoji pet puta veći izbor sredstava i, iako je napredovanje u ovoj sferi poželjno, veoma često nas to napredovanje na kraju tera da potrošimo više novca na bolje i jače preparate za čišćenje. Za promenu, možete i u svojoj kući pronaći potrebne sastojke koji ne samo da štede novac nego i vreme koje biste potrošili u čišćenju. Postoje odlični trikovi za čišćenje bez upotrebe hemijskih preparata, a mi vam prenosimo najinteresantnije.
SREBRO
Srebro možete očistiti i bez mazanja pasti i čišćenja četkicom, čime inače rizikujete da nepravilnim potezima oštetite nakit. U veći sud stavite aluminijumsku foliju i u to ulijte čašu vruće vode, pola čaše soli i pola čaše sode bikarbone. U ovome ostavite svoj srebrni nakit pola sata i nakon toga isperite i obrišite papirnim ubrusima.
TUŠ
Sipajte obično sirće u kesu (recimo, u onu za zamrzavanje namirnica), umotajte glavu tuša i pričvrstite gumicama. Ostavite tako preko noći i nečistoće i kamenac će biti očišćeni i izvan i unutra.
ODVOD
Svi znamo koliki problem može napraviti zapušen odvod u sudoperi ili u kadi. Najčešće se setimo da ga očistimo kad je već kasno i posežemo za hemikalijama na kojima stoji upozorenje da zbog jačine ne smeju često da se koriste. Alternativa je da redovno ispirate odvode tako što ćete sipati pola šolje sode i pola čaše sirćeta i ostaviti tako 15 minuta da deluje.
FLAŠE I SUDOVI SA USKIM GRLOM
Flaše i dekorativne vaze sa uskim grlom su teške za čišćenje jer ne možete prići unutrašnjim stranama. Ovakve sudove možete lako očistiti ako u njih sipate toplu vodu, obično sredstvo za pranje sudova i rižu. Kad dobro protresete, riža će grebati po unutrašnjim ivicama i očistiti nečistoće ili masnoću koja se zalepila.
PLASTIČNE POSUDE
Plastične posude su vrlo korisne ne samo u pripremi hrane već i u njenom skladištenju u zamrzivaču, ali svi znamo da se vremenom uvuku mirisi ili masnoća od hrane koja se tu nalazila. Ove posude možete očistiti samo limunom tako što ćete istrljati nečistoće ili celu posudu i nakon toga je isprati mlakom vodom.
MIKROTALASNA PEĆNICA
Svakodnevna brzinska upotreba mikrotalasne pećnice može zalepiti nečistoću na njene unutrašnje strane ili po staklu uređaja. Mikrotalasnu može osvežiti, a masnoću učiniti lakšom za čišćenje ukoliko presečete nekoliko limuna (zavisi od jačine koja vam je potrebna) i stavite u sud sa vodom. Vodu ostavite da provri u mikrotalasnoj i nakon toga još nekoliko minuta. Masnoća bi nakon toga trebalo da bude mnogo lakša za brisanje.
MASNE FLEKE
U zavisnosti od čega je nastala masna fleka, na odeći ili na zidu, možete pokušati da je očistite na veoma jednostavan način. Potrebno je da fleku prekrijete običnom belom kredom i uklonite je suvim ubrusima nakon nekog vremena. odnosno ukoliko je masnoća na zidu, uklonite je za nekoliko minuta. Ukoliko je na garderobi, slobodno ostavite da deluje i sat vremena.
DEZINFEKCIJA DUŠEKA
Dušek možete površinski dezinfikovati i uništiti bakterije ukoliko ga naprskate mešavinom votke i vode, u razmeri 1:3 (ovo je za one koji žele da žrtvuju malo votke 🙂 ). U ovom slučaju radi se o redovnoj, preventivnoj dezinfekciji dušeka. Za ozbiljnije slučajeve i probleme sa nečistoćama i bakterijama ipak  treba da potražite stručnu pomoć.
DLAKE KUĆNIH LJUBIMACA
Svako ko u svom domu ima kućnog ljubimca ili je makar nekada imao zna da su njihove dlake po podu, tepihu ili nameštaju najgora noćna mora. Koliko god usisavali nekako ih uvek ima. Odličan trik je da običnu gumenu rukavicu koju koristite tokom pranja potopite u vodu i time povlačite po nameštaju. Kombinacija gume i vode će dovesti do toga da se sve daleke zalepe za rukavicu. Za tepihe možete uzeti običan čistač za staklo i bićete iznenađeni rezultatima.
Kao što ste mogli primetiti, sva neophodna sredstva uglavnom imate u svojoj kući, pa isprobajte neki od ovih načina pre nego što potrošite previše novca na hemijske preparate.

Pogledajte još: KUĆA