POVRATAK TAPETA!

Nakon što su krajem osamdesetih godina grubim ljuštenjem tapete svrgnute s prestola dekoracije zidova, sad se vraćaju na velika vrata i polako zauzimaju zasluženo mesto u dizajnu i modernizaciji svakog prostora. One su verovatno najlakši način da ‘podignete atmosferu’ u svom domu i među svim jednobojnim zidovima izdvojite jedan i time date specifičan ton svakoj prostoriji.

Sad postoji veliki izbor tapeta: cvetne, apstraktne, one koje imitiraju prirodne materijale, one s dečijim motivima, različitih su tekstura, a koju ćete odabrati za vaš dom zavisi od vašeg stila i već postojećeg dizajna prostorije. Kupuju se u rolnama i u većini slučajeva te rolne su dimenzija 10 m x 0,5 m, a cena, u zavisnosti od materijala i proizvođača, varira od 1800 do 5000 dinara. Lepak za tapete nije preterano skup i već od 500 dinara možete kupiti kutiju lepka koja je dovoljna za 6 do 7 rolni, što je otprilike 30 m2. Na nekim sajtovima postoje veoma korisni kalkulatori i po dimenzijama vašeg zida možete izračunati koliko vam rolni treba i time već otprilike možete znati koliki vas trošak očekuje.

Da biste postigli isti efekat za manje novca, izaberite najmanju površinu u prostoriji i na nju zalepite tapete (to može biti prostor između plakara, pregradni zid ili zid gde je prozor). Na ovaj način ćete potrošiti manje rolni i ostaće vam lepak koji možete i kasnije koristi. Ukoliko je površina na koju želite da lepite tapete mala, trošak može biti još manji. Kod određenih prodavaca možete kupiti i tapete s oštećenjem, gde za oko 700 dinara dobijate rolne istih dimenzija. Kad budete pitali prodavce da li imaju ovakvih tapeta, raspitajte se kakvo je oštećenje u pitanju i na taj način ćete prekrajanjem i isecanjem oštećenih delova dodatno uštedeti. Dakle, kreativnost se isplati!