DOMAĆA PROIZVODNJA DIZAJNERSKOG NAMEŠTAJA: STUDIO DOMINO

Ovaj tekst je prvi u nizu tekstova kojim će se predstaviti domaća proizvodnja nameštaja (opremanja enterijera generalno), kao i domaći dizajn koji izlazi iz okvira nekih standardnih ponuda koje možete pronaći kod naših konzervativnijih proizvođača. Ovo je posebno bitno za one koji ulažu dosta novca u dizajnerski ili stilski nameštaj, bilo u svom domu bilo u opremanju poslovnog prostora (restorani, kafići, saloni). Alternativa kupovini ovakvog nameštaja kod nas je naručivanje sa stranih sajtova, što, iako možete naići na povoljniju cenu, uz dostavu, carinu i čekanje, predstavlja skuplju varijantu. Studio Domino smo već pominjali prošle godine u toku trajanja Sajma nameštaja, pa smo odlučili da ispratimo njihovu ponudu proizvoda i akcije na asortiman.

Povod za odlazak u njihov salon je prolećna akcija koja će trajati do kraja aprila. U pitanju je 10% popusta na kompletan asortiman, u koji pored nameštaja spada i rasveta, dekorativni predmeti i posuđe. Pored toga, u salonu već traje do 20% popusta na određene fotelje i druge artikle. Ipak, u pitanju su komadi nameštaja koji se s obzirom na to koja im je cena definitivno ne kupuju svaki dan, ali je na takvu cenu takođe primetna ušteda kad dobijete popust. Primera radi, dizajnerska fotelja, čija je maloprodajna cena 59.900 dinara trenutno je na akciji i možete je kupiti s 20% popusta, pa je ušteda skoro 100 €.

Uporedili smo cene i ponudu na stranim sajtovima (pre svega smo se bazirali na retrofurnish.com, kao i komercijalniji sajt e-bay), pa su fotelje sličnog dizajna u prodaji za 400 €. Kad se na to dodaju dodatni troškovi prevoza i carine, plus vreme provedeno u čekanju robe, više se isplati kupiti domaću proizvodnju. U radnjama firme Studio Domino takođe postoji veliki izbor materijala i boja, koje možete izabrati na licu mesta i naručiti izradu nameštaja za sebe. Pored toga, sve korekcije u dimenzijama moguće su da bi se konkretan komad nameštaja (komoda, sto) uklopio u vaš prostor.

Ono što se nama dopada je promocija domaćih mladih autora i upotreba kvalitetnog, punog drveta u dizajnu, posebno u rasveti. U firmi Studio Domino posebno su ponosni i ističu ručni rad pri izradi. Primera radi, linija lampi Ta-Ke-Ta pravi se ručno, pa se tako svaka lampa, iako pripada istoj seriji, razlikuje po nečemu. Abažuri se prave najčešće od prirodnog lana, i to u jednoj od najstarijih radionica za abažure u Beogradu.

Računica je vrlo jasna: kad se pomešaju ručna izrada, dizajn i prirodni materijali, cena raste, ali samim tim bolji je i kvalitet proizvoda.

Pogledajte još: NAMEŠTAJ I ENTERIJER