KAKO DA SAMI NAPRAVITE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE KUĆE?

Ukoliko želite da barem malo izbegnete korišćenje hemikalija za čišćenje vaše kuće ili ste možda alergični na konvencionalna sredstva i potrebna vam je zamena, u nastavku pogledajte nekoliko savete i jednostavnih trikova kako da od onoga što uglavnom imate kod kuće napravite sredstva koja vam mogu pomoći u sređivanju doma.

Univerzalno sredstvo za dezinfekciju

Kako biste napravili univerzalno sredstvo za dezinfekciju vašeg doma, za početak je potrebno da u veliku bocu sa raspršivačem sipate do visine dva prstva od dna belo alkoholno sirće, zatim oko 30 kapi eteričnih ulja za dezinfekciju (eukaliptus, lavanda, ruzmarin ili limun) i nekoliko kapi ekološkog sredstva za pranje posuđa. Nakon toga potrebno je da dolijete vodu do vrha boce. Ovom mešavinom možete očistiti i dezinfikovati većinu površina i materijala u vašem domu, osim starog drveta i mermera.

Sredstvo za uklanjanje kamenca

Ukoliko želite da uklonite naslage kamenca u kuhinji i kupatilu, to možete učini uz pomoć blago zagrejanog alkoholnog sirćeta. Potrebno je da površinu prelijete i očistite je kuhinjskim sunđerom ili žičanom četkom ukoliko je kamenac tvrdokoran.

Kamenac sa slavina ćete ukloniti ukoliko istu obložite vatom natopljenom belim alkoholnim sirćetom. Nakon sat vremena, kamenac možete lako ukloniti sunđerom za sudove.

Čišćenje rerne

Zagorele, tvrdokorne naslage u rerni najbolje možete skinuti uz pomoć žice za sudove i tople vode sa malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Kada su u pitanju rešetke, njih je najbolje potopiti u kadu sa toplom vodom i deteržentom i nakon sat vremena ih izribati žicom.

POGLEDAJ JOŠ: KUĆA