KOLIKO ZAISTA ŠTEDIMO POSTAVLJANJEM IZOLACIJE?

Ukoliko ste pročitali naše prethodne tekstove, mogli ste se informisati o postupcima, materijalima i cenama rada za izolaciju vašeg doma i trebalo bi da znate koliko se time okvirno smanjuje potrošnja energenata koje koristite za zagrevanje. Danas ćemo se malo konkretnije baviti temom koliko zapravo štedimo postavljanjem kompletne izolacije.

Kao prvi primer uzeli smo prosečnu kuću od 80 m2 na dve etaže, izgrađenu od blokova s drvenom stolarijom. U prvom slučaju računali smo potrošnju ako se kuća greje na drva ili ugalj i dobili smo ove rezultate: za neizolovani objekat za jednu grejnu sezonu potroši se oko 1.200 €, a postavljanjem izolacije potrošnja bi bila svega 450 €. Time dobijamo rezultat da je ušteda po grejnoj sezoni oko 750 €.

U drugom slučaju uzeli smo u obzir isti objekat, ali s pretpostavkom da se greje na struju i tu je sledeća računica: bez izolacije potrošnja je oko 2.280 € po sezoni, a nakon postavljene izolacije 775 €. Ušteda je oko 1.500 € po sezoni. U zavisnosti od kvadrature, slična je situacija i sa stanovima u stambenim zgradama koji nemaju centralno grejanje ili plaćaju grejanje po potrošnji.

Ako pretpostavimo da imate centralno grejanje, za svoj stan od 80 m2 kroz račune plaćate oko 9.600 dinara svakog meseca, što je ukupno 1.000 € godišnje. Postavljanjem izolacije nećete, naravno, manje trošiti na centralno grejanje, ali sigurno se većini ljudi dešavalo da zimi temperatura u stanu ipak nije dovoljno visoka, pa se uključuju razni uljani radijatori i kaloriferi za dogrevanje, a i leti vam klima radi non-stop. S obzirom na to da ovi uređaju troše struju, onda pored centralnog grejanja plaćate i veće račune za struju. Ako izolujete svoj prostor, novčana ušteda nije toliko očigledna kao u prethodnim primerima, ali se ogleda u neuvećanim računima za struju u mesecima kad je ove prostorije potrebno dogrevati ili hladiti, kao i u komfornijem načinu života u njima.

Pogledajte još: IZOLACIJA