KAKO DOGREVATI STAN, KOJI UREĐAJ KOLIKO TROŠI?

Zima se uskoro završava (neki se verovatno raduju više od ostalih), a s njom i grejna sezona. Kao i svake godine, nameće se pitanje kako se dogrevati kad nas iznenadi neki hladan dan, a da tad što manje novca potrošimo. Ovo je važno pitanje bez obzira na to da li živite u zgradi, gde imate centralno grejanje, ili u kući, gde vam je možda ponestalo goriva pred kraj ove sezone.

Uporedili smo pet grejnih tela koja se najčešće koriste i koje većina ljudi već ima u svom domu, uzimajući u obzir samo njihovu energetsku potrošnju. U nastavku pogledajte potrošnju struje u kW/h za klimu, TA peć, kalorifer, uljani radijator i kvarcnu grejalicu:

Grejno telo Potrošnja u kW/h Napomena
Klima 12 1,115−1,38 u zavisnosti od marke
TA peć 1,5−3 u zavisnosti od veličine
Kalorifer 1,5−2 u zavisnosti od regulatora
Uljani radijator 2−2,5 u zavisnosti od regulatora
Kvarcna grejalica 1−3 1 kw/h po kvarcnom štapu

Na osnovu informacija iz tabele i sami možete zaključiti da klima troši najmanje struje, pa kad za to imate uslove, predstavlja najbolju opciju za dogrevanje. Pored toga, leti je možete koristiti za hlađenje, a tada je potrošnja u kW/h manja nego kad je koristite za grejanje. Negativna strana upotrebe klima-uređaja je u tome što ćete isprva potrošiti najviše novca, računajući kupovinu i montažu, ali se dugoročno svakako isplati.

Iako većina nas uglavnom ima svoj omiljeni način dogrevanja, možda ga nije loše ove godine promeniti ukoliko biste tom izmenom dobili manji račun za struju (koji je ionako često proširen nekom novom stavkom).