UREĐAJI VISOKE ENERGETSKE KLASE TROŠE MANJE STRUJE!

Skoro svi novi kućni aparati i uređaji moraju imati nalepnice i oznake kojim energetskim razredima pripadaju i koja im je prosečna potrošnja struje. Skala energetskih razreda iskazana je slovima A, B, C, D, E, F, G i razlika između npr. A i D razreda nije uopšte zanemarljiva.

Npr. klima uređaj koji se najčešće koristi kod nas je „dvanaestica“ odnosno onaj kapaciteta 12000 BTU/h, a onaj koji ima energetski koeficijent A potrošiće 30 kWh dok isti takav uređaj u identičnim uslovima samo koeficijenta D troši oko 40 kWh.

Uređaji sa najmanjom potrošnjom električne energije, odnosno oni najefikasniji, imaju na sebi oznake AAA, AA, A i B, kao i nalepnicu ENERGY STAR. Ovi uređaju su po pravilu nešto skuplji kad ih kupujete, ali se sigurno na duge staze isplati njih uzeti, a pogotovo ako kupujete neki uređaj koji ćete svakodnevno koristiti.

Ova tema je široka i tiče se svih uređaja koje svakodnevno koristimo, a proizvođači se takmiče u dostignućima na ovom polju, pa možete očekivati da će se portal smanjitroskove.rs baviti ovim pitanjem detaljnije i u drugim segmentima.