SMANJITE RAČUN ZA STRUJU KUPUJUĆI UREĐAJE VISOKE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Danas je Svetski dan energetske efikasnosti, pa smo i mi odlučili da ga obeležimo uz ovaj tekst.

Pitanjem energetske efikasnosti se najčešće bavimo kad kupujemo električne uređaje i tad uglavnom obraćamo pažnju na ovu sličicu. Šta zapravo znači efikasnost? Što je za neki rad/rezultat potrebno uložiti manje energije/truda to je taj uređaj/radnja efikasnija, odnosno, efikasan uređaj je onaj koji ima male gubitke prilikom transformacije jednog oblika energije u drugi, pa je tako, na primer, obična električna sijalica neefikasan uređaj. Ona veći deo električne energije pretvara u toplotnu, a manji deo u svetlosnu energiju, što je u stvari njena prvenstvena funkcija. Iz tog razloga smo i pisali o LED sijalicama kao efikasnijom i, na duže staze, povoljnijom rasvetom.

Kao što smo već u jednom od prethodnih tekstova započeli ovu temu, kad kupujete nov električni aparat, bez obzira na to da li je u pitanju nova veš-mašina ili frižider, obratite pažnju na oznaku energetskog razreda. Zapravo i nije velika razlika u ceni, možda nekoliko hiljada dinara, ali ćete štedeti novac na računima za struju svakim njihovim uključenjem. Na primer, uređaji energetskog razreda A+ troše od 27−50% manje električne energije od uređaja razreda C.

Pored same energetske efikansosti vodeći proizvođači kućnih aparata su predstavili svoja rešenja za veću uštedu i za očuvanje životne sredine, dakle nije samo račun za struju manji već postoji i ekološka korist. Tako je, recimo, Samsung stvorio novu tehnologiju za veš-mašine − Eco Bubble. Pored toga što je ova mašina energetskog razreda A+++, ovaj program smanjuje potrošnju struje tako što ne koristi zagrejanu vodu za pranje veša. Pre početka ciklusa pranja, aktivira se jedinstveni generator mehurića. Pomoću vazduha i vode stvaraju se mehurići koji rastvaraju i aktiviraju deterdžent. Tako se omogućava deterdžentu da brzo prodre u svako vlakno tkanine i ukloni prljavštinu i fleke. Uz program Super Eco pranja možete da perete podjednako efikasno i u hladnoj vodi (na 15°C)*, kao što biste to radili u toploj. *Testirano u skladu sa IEC 60456-2010 / 4 kg veša za pranje / Super Eco pranje u hladnoj vodi (WF80F5E5U4W) nasuprot pranju pamučnog veša na 40° bez tehnologije Eco Bubble (WF0702WKU). Pojedinačni rezultati mogu da variraju.

Kao i uvek, trudimo se da obradom ovih tema naglasimo činjenicu da efikasnijom potrošnjom energenata, odnosno električne energije, čuvamo ne samo svoj novčanik već i okolinu.