8 „URADI SAM‟ VEŠTINA KOJE ŠTEDE NOVAC

Uradi sam projekti su u poslednje vreme dosta zastupljeni i o njima se često govori. Prva i osnovna prednost ovih veština jeste da štede novac jer ne plaćate majstora za neke sitne popravke u kući. Drugo, imate veliki osećaj zadovoljstva da ste nešto napravili ili popravili svojim rukama, koristeći svoje veštine. Krajnji rezultat tog rada pripada samo vama!

Šivenje

Zamislite situaciju: naišli ste na zaista povoljnu rasprodaju i kupili ste farmerke za malo novca. Međutim, kao što to obično biva, farmerke su duže nego što bi trebalo da bi bile idealne za vas. Naučite da koristite iglu i konac (a možda i mašinu za šivenje ukoliko je imate u kući) i uštedite i po nekoliko stotina dinara za svako prepravljanje. Naravno, za neke veće i bitnije radove preporučujemo ipak profesionalniji pristup.

Napravite svoje proizvode za čišćenje

Za mnoge od nas kupovina proizvoda za čišćenje je sitan trošak, ali ipak postoji alternativa i za ovakve proizvode, a koja nam donosi uštedu. Takođe, ovo je korisna stvar ukoliko imate osetljivu kožu ili alergije, jer možete hemijski jake proizvode zameniti prirodnim sastojcima (limunov sok, sirće).

Tapaciranje nameštaja

Ukoliko imate stari nameštaj na kom vam je dezen već dosadio ili se možda materijal istanjio, možete uštedeti novac ako sami presvučete nameštaj. Od materijala vam je potreban sunđer, heftalica, lepak, špenadle i, naravno, mebl po vašem izboru. Dobra stvar kad jednom naučite da presvlačite nameštaj je to što možete češće menjati izgled svojih prostorija.

Farbanje

Malo se ogulila boja na stolariji ili se možda isprljao zid oko štekera? Ne morate za svaki molerski rad angažovati profesionalce, možete i sami uz malo truda da osvežite svoj prostor. Kasnije, kad se izvežbate, možete pokušati i tapete sami da zalepite. Naravno, kad se kuća kreči ili nešto u njoj farba, troši se dosta vremena i možete zaključiti da je ušteda neznatna ako je uporedite s potrošnjom vremena i sveopštim naporom koji biste uložili, ali bi svakako trebalo da znate da farbate u slučaju da se iznenadni molerski radovi ne uklapaju u vaš budžet.

Promena brave

Stan u kome živimo bi trebalo da bude oaza mira i mesto gde se osećamo najsigurnijima. A ukoliko ste podstanar, nikad ne možete biti sigurni ko sve ima kopiju ključa od vašeg novog stana, bilo da je to vlasnik stana ili možda neko od bivših stanara. U dogovoru s vlasnikom stana možete promeniti cilindar na bravi i tako biti sigurni da ključ ima samo osoba kojoj vi date kopiju.

Vodoinstalaterski poslovi

Unajmiti vodoinstalatera je retko kad jeftino. Neke poslove svakako treba ostaviti profesionalcima da urade, ali takođe postoji veliki broj sitnijih poslova koje biste čak i kao amater znali da obavite. Možete početi s otpušavanjem odvoda, zamenom dotrajalih gumica, odvodnih creva ispod sudopere, a kasnije možete zameniti slavinu ili oštećenu cev.

Održavanje automobila

Automobil zahteva redovne i rutinske kontrole i održavanja da biste bili sigurni u saobraćaju. Svaki odlazak kod majstora vas košta dosta (u zavisnosti da li idete kod ovlašćenog ili nekog drugog servisera). Možete značajno smanjiti trošak održavanja automobila ako naučite da neke poslove obavljate sami, počevši od zamene sijalice, fitera za vazuh i klimu, raznih zamena sitnih oštećenja i plastičnih delova enterijera, osigurača, brisača pa i promenu ulja.

Zasadite baštu

Dosta ljudi baštovanstvo smatra opuštajućim hobijem. Ako imate prostor za vrt, zasadite osnovne namirnice i tako uštedite novac tokom mesečne kupovine namirnica i hrane. Počnite od začina i osnovnog povrća. Začine možete gajiti i u kućnim uslovima, možete ih zasaditi u male saksije koje će vam stajati u kuhinji i tako ujedno osvežavati prostor.

S obzirom na to da su umanjivanje troškova i lična satisfakcija koju zbog toga možete osetiti dve veoma korisne i dobre stvari, predstavili smo osam načina kako da uštedite novac naučivši da neke stvari uradite sami. Nadamo se da ste se u ovom procesu i zabavili, a ne samo uštedeli novac. Za kraj samo da napomenemo da za svaki primer imate odlične tutorijale na internetu, koji će olakšati proces savladavanja ovih veština.