5 KUPOVINA NA KOJIMA NE BI TREBALO DA ŠTEDITE

Lične finansije ponekad izgledaju kao neprekidan rat između plate i računa dok se svakog meseca čeka da vidimo ko će steći kratkotrajnu prednost. Pokušaj da uvedemo mir u svoju potrošnju novca podrazumeva kompromis, a do kompromisa često dolazimo tako što kupujemo jeftiniju varijantu stvari ili usluge koja nam treba. Ponekad to ima smisla, pa ako ćete uštedeti 1.000 dinara kad kupujete običnu majicu kratkih rukava, to će se pokazati kao dobra odluka. Ipak, većinom vas kupovina jeftinih stvari na kraju košta više. Evo pet kupovina na kojima ne bi trebalo da štedite:

Automobil

Kad se govori o automobilima, jefitno je relativan pojam. S obzirom na to da je malo verovatno da se ova kupovina obavlja često, poenta je u tome da kupite najbolji auto za svoje potrebe po razumnoj ceni. Ako pokušate da uštedite i kupite polovan auto koji prethodni vlasnici nisu održavali, servis i sređivanje će vas koštati više nego da ste odvojili novac za bolji automobil. Svako ko je nekada imao tu nesreću da poseduje star automobil zna da cena konstantnog pokušavanja da se oživi jeftin automobil može biti zapanjujuća.

Nameštaj

Što se ove stavke tiče, sve zavisi od toga gde se nalazite i šta vam u tom trenutku treba. Postoje mnoge stvari koje su sasvim dobre i funkcionalne i kad su jeftine (male police, tabure, klub-stočić) i koje čak veoma lako i sami možete napraviti za malo novca. Kad se tek useljavate u neki stan, može vam se učiniti da zbog svih ostalih troškova koje imate možete za manje novca kupiti krupan nameštaj (ormari, kuhinja, krevet), ali morate znati da ti komadi nameštaja ne podnose dobro selidbe i pomeranja, pa ćete pre ili kasnije morati da ih promenite. Ako se konačno useljavate negde odakle se ne planirate iseljavati, potrošiti više novca na kvalitetan nameštaj je veoma dobra investicija zato što će vam trajati godinama.

Zdravlje

Može vam zvučati čudno ako svrstamo zdravlje u kupovinu, međutim, radi se o održavanju zdravlja i svim neprilikama u koje vas užurbani tempo života može odvesti. Preventivno trošenje novca u ovom slučaju je bitno, pa bi zbog toga vežbe, pravilna ishrana i redovne kontrole trebalo da vam budu prve na listi. Ukoliko se raspitate, sigurni smo da ćete u svom gradu pronaći dobre akcije na mesečne karte u teretanama, zatvorenim bazenima ili nekoj školi plesa. Troškovi variraju od osobe do osobe, što zavisi od vašeg trenutnog stanja ili prepisane terapije, ali ukoliko se borite s cenama prepisanih lekova, i za to postoji povoljnija opcija. Neke apoteke daju popuste određenim danima u mesecu, pa tako ovu kupovinu možete planirati (na primer, u Lilly apotekama imate 10% popusta svake prve subote u mesecu na lekove, dijetetske suplemente i medicinsku kozmetiku).

Hrana

Ovo ide ruku pod ruku s vođenjem računa o zdravlju. Znamo da je skoro nemoguće da se konstantno hranite zdravo, ali definitivno ne treba da jedete instant-makarone i sir svaki dan mesec dana zaredom jer ste kupili na akciji 15 kesa za 1.000 dinara. Posećujte pijace što češće možete i tamo se obezbedite svežim povrćem, voćem i ribom. Kad malo bolje razmislite, nije slučajno to što je ajvar skuplji kod bake na pijaci nego u megamarketu. Zdrava ishrana ne znači da treba da potrošite sav novac na to, ali budite dobri prema svom telu i izbegavajte jeftinu i brzu hranu.

Osiguranje

Neočekivane stvari se dešavaju, ali ako se pravilno osigurate, dajete sebi veoma dobru šansu da preživite i pređete preko velike životne prepreke. Bez adekvatne zaštite, kretanje od nule može biti zaista teško. Kad birate izmađu raznih ponuda osiguranja na našem tržištu, treba gledati na dugoročne potencijalne troškove, a ne na sitne uštede. Uštedeti 500 dinara danas ne znači ništa ako vas ta odluka sutra košta 1.500 dinara, tako da širom otvorite oči da biste spazili dobre ponude i budite pametni kad se radi o vašoj štednji. S obzirom na to da je ovo veoma široka tema u koju mnogi nisu dobro upućeni, planiramo da se osiguranjem i pogodnostima koje ono donosi detaljnije bavimo u budućnosti.

Jedna poznata izreka kaže da niko od nas nije dovoljno bogat da bi kupovao jeftine stvari, a ovih pet kupovina na kojima ne bi trebalo da štedite samo su početak promene svesti u potrošnji novca.