PRAVILNO ODRŽAVANJE AKUMULATORA

Najčešća intervencija službi za pomoć na putu u zimskim danima je startovanje automobila s lošim akumulatorima. Problem je što oni nemaju očekivani rok trajanja i što svoje pravo stanje pokažu najčešće u zimskim danima kad temperature padnu ispod nule. Pravilno održavanje akumulatora sigurno značajno povećava radni vek ovog dela automobila, pa evo nekoliko saveta:

− Kad date automobil na redovno servisiranje, insistirajte da vam provere i stanje baterije merenjem performansi i upoređivanjem s fabričkim.

− Kupujte akumulator koji je u skladu s propisanim tehničkim podacima za vaše vozilo (najvažniji podaci su:  nominalna voltaža npr. 12 V,  deklarisan kapacitet npr. 74 Ah  i  potrebna struja pri hladnom startu npr. 650 A)

− Akumulator redovno čistite, a konektore (polove) zaštitite mašću, jer prljavština koja se nakupi oslabi struju pošto stvara zaštitni sloj koji slabi kontakte na polovima akumulatora.

− Takođe, treba znati da se ovaj deo može prazniti ne samo zbog prljavštine ili preterane eksploatacije nego i zbog nekog kvara na vozilu. Naime, akumulator može isprazniti i neispravan audio-sistem, alarm ili, recimo, kad je automobil dugo stajao na parkingu. Vodite računa da često pražnjenje akumulatora može izazvati brojna oštećenja na ovom delu i, naravno, značajno skratiti njegov radni vek.

− Ukoliko se automobil često koristi samo za kratke relacije, alternator ne stiže da dovoljno  dopuni akumulator, pa on oslabi jer za startovanje motora koristi više struje nego za bilo koju drugu funkciju. Treba voditi računa i dopuniti ga specijalnim punjačima za ovu namenu.

− Kad ga dopunjujete, čak i u toploj garaži, uvek izvadite akumulator jer se tokom dopune baterija širi.

− Kad ga skidate, prvo se demontira klema negativnog pola (minus).

− Koristite kvalitetnije kablove kad startujete svoj akumulator, kao i ako ste otišli u pomoć prijatelju.

− Izbegavajte besomučno verglanje motora, ako nije upalio u prvih deset pokušaja, neće ni u dvadesetom, bolje se pozabavite kvarom koji je očigledan.

Ako održavate ovaj deo automobila, sigurno će vas duže služiti, ali čak i ako se ošteti, imaćete tu informaciju na vreme i izbeći ćete dodatne troškove koji se nameću kad vas automobil izda u najhladnijim zimskim danima.