NOVI PRAVILNIK ZA TEHNIČKE PREGLEDE DONOSI I NOVE TROŠKOVE

Novi pravilnik o tehničkom pregledu usvojen je 5. maja ove godine, a na snagu stupa 5. jula takođe ove godine. Ono što je novo jeste da će svi automobili stariji od 15 godina morati dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled. Prema statistici, u Srbiji je oko 30% automobila starije od 15 godina.

Novi pravilnik primenjivaće se za vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica. Odnosno koja budu registrovana nakon 5. jula, a stariji su od 15 godina. Ovo znači da će prvi šestomesečni tehnički pregledi vozila početi da se vrše nakon 5. januara 2019. godine, navode iz MUP-a.

Što se tiče troškova i plaćanja, tehničke preglede do sada mnogi nisu naplaćivali jer su to pokrivala osiguranja. Prema novom pravilniku, cenu tehničkog pregleda odrediće zakonodavac. U Udruženju tehničkog pregleda postoje naznake da će cena tehničkog pregleda biti oko 30 evra. Plus dodatni troškovi koje imaju Tehnički pregledi prema Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Kako se navodi, tehnički pregled više neće biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila. Ukoliko ste skinuli katalizator, moraćete ga vratiti ili ugraditi nov. Takođe, vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni ili koroziju neće moći da prođu tehnički pregled, a meriće se i izduvni gasovi, koji će morati da zadovolje bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo.

Pogledajte još: AUTOMOBILI