KAKO DA ŠTEDITE DOK VOZITE?

Evo još jednog načina da smanjite troškove, a mogu ga primeniti svi vozači. Automobili su u proseku teški između 1 i 2 t i najveću količinu energije troše (čitaj: goriva, kočnice, gume, lamelu i korpu kvačila itd) pri naglom ubrzavanju, kočenju i promeni pravca kretanja. U toku jednog dana dok samo odete i vratite se s posla, ovaj proces se ponovi bar stotinu puta, pa ukoliko vozite kao klinac čiji je tata direktor nekog javnog preduzeća i koji mu je dao svoj službeni audi, očekujte da će vam i troškovi biti “direktorski”.

Evo nekoliko saveta koji će sigurno smanjiti potrošnju goriva, kao i trošenje kočionog i pogonskog sistema:
  • Između dva semafora nemojte naglo startovati i kasno kočiti već umereno i u obrtajima motora koji su optimalni za automobil koji vozite. Ukoliko je vaša vožnja umerena i tečna, smanjićete znatno i potrošnju i habanje.
  • Zapamtite gde su ulice koje imaju takozvani „zeleni talas“ odnosno programirani niz semafora i koristite te pravce.
  • Ako stajete na semafor sa više traka birajte onu u kojoj nema teretnih vozila u koloni ispred vas, jer ova vozila zbog mnogo sporijeg starta i drugačijeg menjačkog sklopa od putničkog često izazivaju stani kreni efekat u koloni.
  • Obratite pažnju na špic u saobraćaju, nekad je dovoljno da krenete i petnaest minuta kasnije ili ranije i izbegnete velike gužve.
  • Neki kažu da auto najviše troši dok stoji,  pa nemojte dozvoliti da vam automobil bude nepotrebno upaljen dok stojite (neki semafori zadržavaju i više od dva minuta, a često pored imaju i istaknuto vreme čekanja) ili dok čekate suvozača.
  • Izbegavajte loš put, visoke ivičnjake i prilagodite brzinu prelaska preko ležećih policajaca, jer kod nas mogu biti veliki kao stomaci direktora koje smo pominjali, a to sigurno donosi samo štetu.