EVROPA LAGANO OTPISUJE DIZEL MOTORE, VRAĆAJU SE BENZINCI!

Ekološka svest u nekim dalovima sveta je zaista napredna, a ekološki propisi sve strožiji. Ovo je dovelo do velikih promena u auto industriji, pa čak i do ogromnih afera zbog lažiranja podataka o količini štetnih gasova koje određeni automobili ispuštaju. Sve ovo je uticalo na to da se u Evropi po prvi put nakon više od deset godina proda više automobila koji imaju benzijske motore nego verzija sa dizel agregatima.

Evropska asocijacija proizvođača automobila je objavila podatak da je u prva dva kvartala ove godine prodato el48,5% benzinaca, zatim 5.2% hibridnih i elektro automobila i 46,3% modela sa dizel motorima.

Ova tendencija će se verovatno nastaviti i kao i sve ostalo u narednom periodu će se preliti i na naše tržište, pa je vreme da razmislite da li su dizel automobili i dalje isplativi kako se inače misli? Pored ovog novog trenda, treba uzeti u obzir da su dizeli skuplji pri kupovini, kao i da im je održavanje po pravilu skuplje zbog turbina i kompleksnog sistema za ubrizgavanje.

Pogledajte još: AUTOMOBILI