ALKO-TEST PRE NEGO ŠTO SEDNETE ZA VOLAN

Kao što mnogi vozači već znaju, alko-test spada u redovnu kontrolu koju sprovodi saobraćajna policija na našim putevima od oktobra prošle godine. Alkoholisanim stanjem se, po našem zakonu, smatra sve preko 0,3‰ alkohola u krvi, a kazne su pooštrene: od 0,3‰ do 0,5‰ kazna je 5.000 dinara, dok je za veće količine kazna od 6.000 do 20.000 dinara (plus kazneni poeni i zabrana upravljanja motornim vozilom). Nova pravila i tumačenje zakona stižu svakog dana, pa tako kažu da ako alko-test pokaže više od 0,3‰ alkohola, pored kazni, put dalje možete nastaviti jedino peške ili ako trezna osoba sedne za volan.

Svačiji organizam drugačije reaguje na alkohol, pa se tako ista količina popijenog alkohola (recimo, jedna čaša piva nakon posla ili čaša vina uz večeru) nekome može pokazati ispod granice dozvoljenog, a nekome preko te granice. Ovo zavisi od velikog broja faktora: vrste pića, telesne težine, pola ili brzine konzumiranja. To ne znači da ste vi pijani i nesposobni za bezbednu vožnju, ali saobraćajnu policiju to neće zanimati. Pored toga, alkohol se u krvi zadržava 24 sata, pa ako ste i veče pre toga malo preterali, to se može pokazati na testu ukoliko vas ujutru zaustavi policija.

Zato će vas obradovati činjenica da se na našem tržištu pojavio novi proizvod: ALKO-TEST namenjen za jednokratnu upotrebu. Veoma lako možete proveriti koliko imate promila alkohola pre nego što sednete za volan, a na testeru postoje tri skale: 0,3‰, 0,5‰ i 0,8‰. U nekim zemljama EU slični alko-testovi se nalaze na spisku obavezne opreme koju morate imati u svom vozilu, a kod nas ih možete pronaći na NIS, EKO i MOL benzinskim pumpama. Cena alko-testa je oko 300 dinara po komadu. Ponavljamo da je namenjen za jednokratnu upotrebu i prema našem mišljenju, najbolje je u kolima uvek imati nekoliko komada.

Iako se o ovoj temi uvek govori kao o nečemu što je zakonom zabranjeno i broje se dinari za plaćanje kazni, u svesti svakog pojedinca trebalo bi to da bude veoma jasna odluka: ne voziti ako ste pod dejstvom alkohola.

Pogledajte još: AUTOMOBILI